Mati Mäetalu ootab suure huviga uusi väljakutseid (3)

1. juulist alustab Saaremaa spordikooli direktorina endine Kuressaare linnapea Mati Mäetalu (pildil). Neljapäeval vastas Mäetalu “Keskpäeva” saates Kadi raadio küsimustele.
“Ootan huviga uusi väljakutseid. Ega see valdkond väga võõras ole, olen olnud kehalise kasvatuse õpetaja ja treener 18 aastat, 10 aastat koolijuht ja kolm aastat olen maakonna sporti juhtinud. Olin ka selle valdkonna abilinnapea,” rääkis Mäetalu.

Üllatusi tuleb ette

Mati Mäetalu sõnul tuleb elus ikka üllatusi ette ja küllap pole neist puudust ka spordikoolis. Saaremaa spordikool on pikkade traditsioonidega kool, tegutsenud juba 62 aastat ja eelmine direktorgi 29 aastat ametis olnud, nii et väga väärikas traditsioon, mida tuleb nüüd jätkata, nentis ta.

Sisuliselt tekib spordikooli ja Kuressaare Spordibaaside liitmisel uus asutus, kus on tööl 33 inimest ja mille eelarve on piisavalt suur. Näiteks on kogu sporditegevuse 2014. a eelarve 900 000 eurot, 1. jaanuarist läheb sellest lõviosa spordikooli alla.

“Niipalju kui mina olen juht olnud, olen juba ammu aru saanud, et juht üksi ei juhi midagi, mina ennast etteotsa ei säti, kõik inimesed on võrdselt tähtsad ja peavad olema piisavalt motiveeritud, et kõik tegemised hästi tehtud saaksid,” rääkis Mati Mäetalu.

Mati Mäetalu tõdes, et stabiilsus on hea asi, kuid samas peab toimuma ka areng. Spordikooli tegevus võiks olla veidi avatum, vajalik on korralik koduleht, promoüritused sügisel koolides. Ka võiksid näiteks laskesportlased, kes praegu tegutsevad huvikooli juures, kuigi laskmine on puhtalt olümpiaala, tulla hoopis spordikooli alla.

Õpilasi piisavalt

Loomulikult on tähtis ka koostöö spordiklubidega ja lahendada tuleb kõik need spordikooli vanad probleemid. “Meil on viis spordiala spordikoolis, kuid vaid kaks-kolm kannavad edasi ka spordikooli nime. Ülejäänud aladel on treener küll spordikooli palgal, ruumid renditud ja lapsed spordikooli nimekirjas, kuid samas võistlustel käies esindatakse ainult klubisid,” lausus Mati Mäetalu.

Spordikooli õpilaste arv on olnud stabiilselt 240 ringis, lõputult seda suurendada ei saa, kuid õnneks pole ka vähenemistendentsi märgata. Mäetalu kinnitusel on spordikooli põhieesmärk ikka see, et lastel oleks järelevalve all tegevust ja neid saaks spordipisikuga nakatada.

“Siin aitab kaasa see, et spordikooli õppemaks ei ole suur – 6–13 eurot kuus. See on päris normaalne summa ja küllap ta sellesse suurusjärku ka jääb. Õppemaksu tõstmine ei saa olla eesmärk omaette ja tegelikult on stabiilne õppemaks see, mis lapsi spordikooli toob. Lisaks sporditegemise tahtmisele loomulikult,” märkis spordikooli uus juht Mati Mäetalu.

Print Friendly, PDF & Email