Valjalas avati taas suvekohvik

RÕÕM UUEST ALGUSEST: Vallavanem Aare Martinson, teenindaja Cristina Pass ja kohviku perenaine Helina Mäekivi.
Foto: Ivika Laanet

Pühapäeva keskpäeval avati Valjala alevikus üle mitme aasta Valjala suvekohvik. Kiriku vastas asuvas pastoraadile kuuluvas majas ehk siis kohvikus müüakse lisaks pirukatele ja kookidele kohalike naiste käsitööd ja infovoldikuid turistidele.

“Üks unistus on justkui täide läinud,” märkis Valjala vallavanem Aare Martinson, rõõmustades, et paaril viimasel aastal tühjana seisnud maja on leidnud uue otstarbe. “Kirik on see koht, kus käiakse. Ning selge on see, et peaks olema koht, kust infot saab, kust siinset käsitööd osta ning veel parem, kui saab ka tassi kohvi ja piruka juurde võtta,” rääkis Martinson, avaldades tänu suvekohviku perenaisele Helina Mäekivile, kes on võtnud selle asja enda hooleks ja mureks.

Vallavanem kinkis ettevõtlikule kohvikuperenaisele teadetetahvli otstarvet täitva vigurkella. Martinson möönis, et kahju on vaid sellest, et pühapäeval oli plaanis esitleda ka valla vaatamisväärsusi tutvustavat bukletit, mis kahjuks aga Pärnu trükikojast veel kohale ei jõudnud.

Kolmandat aastat pirukaid ja torte küpsetava Helina Mäekivi sõnul on nii palju räägitud, et sellist kohta oleks Valjalga vaja. “Aga tuleb järele proovida, mis saab,” sõnas Mäekivi, lisades, et ega ta oska ju arvata, kuidas kohvikul minema hakkab. Mäekivi peab oma mentoriks ja eeskujuks mamsel Maid, kelle juures ta läinud aastal praktikal oli ja kellega ta on suurepärast koostööd teinud.

Pirukad ja saiad valmivad Varju pagari koduköögis, kohviku kliente teenindab praktikant Cristina Pass. Esialgu on plaanis kohvikut lahti hoida kaks kuud iga päev kl 11–19.


Valjala valla päevad said avalöögi
Pühapäeva õhtul anti Jööri külamuuseumi õuel Kuressaare linnateatri suveetendusega “Talgud” avalöök ka Valjala valla päevadele.
Kuressaare linnateatri projektijuhi Ene Pärteli sõnul vaatas etendust ligi kakssada huvilist. Eile peeti Valjala rahvamaja õunapuuaias lemmikloomapäeva, teemaks kass. Kolmapäeval kl 13 on Tõnija klubis käsitööpäev, mille töötube viivad läbi Malle Raamat Valjala tööpajast ja vallavanem Aare Martinson. Kl 18 algab rahvamaja eest jalgrattamatk. Neljapäeval on Sakla seltsimajas oma küla toidupäev, kuhu on kõik külad oodatud aktiivselt osalema. Reedel kl 18 veedetakse tund terviserajal ja laupäeval peetakse Valjala põhikooli staadionil külade spordipäeva.

Print Friendly, PDF & Email