FOTOD JA VIDEO: Nasval tehti eile ajalugu: sündis Saaremaa vald (44)

UUE VALLA SÜND: Nasva rahvamajas kogunesid eile kolme valla volikogud, kes otsustasid, et leivad pannakse ühte kappi ja pere uueks nimeks saab Saaremaa vald.
Foto: Sander Ilvest

Kaarma, Kärla ja Lümanda valla volikogu võtsid eile üsna selge häälteenamusega vastu otsuse olla tulevikus üks omavalitsus, mis kannab nime Saaremaa vald.

Vastavatud Nasva klubi oli eile tunnistajaks ajaloolisele sündmusele. Kolme valla volikogu ühine erakorraline istung viis ühinemisprotsessi, mis kestnud vaid napp viis ja pool kuud, üsna finišijoone lähedale. Ametlikult kannab vastuvõetud otsus nime “Valitsusele taotluse esitamine haldusterritoriaalse korralduse muutmiseks”.

Esmalt tuli volikogudel teha otsus, mis saab ühinenud valla nimeks. Ühinemiskõneluste koordinaator Koit Kelder ütles, et juhtkomisjon pidas kõige sobivamaks nimeks Saaremaa valda, ja see esitati volikogudele ka kinnitamiseks.

Kelder selgitas ka, miks tahetakse teha vastupidiselt siseministeeriumi kohanimenõukogu soovitusele. Selles oli Südasaare valla ja Lääne-Saare valla kõrval rahvaküsitluse tulemusena väljapakutud nimi Saaremaa vald just välistatud.

Koit Kelder märkis, et kuna läbirääkimiste ajal toimunud rahvakoosolekutel jäi alati õhku teema, et inimesed ootavad kogu Saaremaa ühendamist, siis miks mitte astuda juba tulevikku ja võtta just see nimi. See oleks kui märk, et on vaja edasi minna. Keldri sõnul peeti nõu ka ministeeriumiga, et mis juhtub, kui otsustatakse teisiti, kui kohanimenõukogu soovitanud. Ministeeriumi sõnum oli, et otsuse peavad tegema vallavolikogud ise. Samas toodi näiteks ka eelmisel aastal Hiiumaal sündinud Hiiu vald, millist nime kohanimenõukogu samuti ei soovitanud, kuid mis ikkagi nimeks võeti.

Saaremaa valla nime poolt hääletasid kõik Kaarma ja Kärla vallavolikogu liikmed. Lümandast oli 7 poolt ja 2 vastu.

Kolm vallavolikogu võtsid otsuse eraldi vastu. Nii Kaarma, Kärla kui ka Lümanda praktiliselt täiskoosseisus kohal olnud volikogu hääletasid kõik otsuse poolt.

Kaarma volikogust oli kohal 13 liiget, kes kõik olid ühinemise poolt. Kärla volikogu kümnest liikmest oli poolt seitse, vastu kaks ja üks jäi erapooletuks. Lümanda volikogu üheksast liikmest oli poolt seitse ja vastu kaks. Sellega oli Saaremaa vald sündinud.

Nüüd ootab tehtud otsus vabariigi valitsuse kinnitust ja erakorraliste valimiste väljakuulutamist maavanema poolt. Ühisvalla vallavolikogu erakorralised valimised peaksid toimuma hilissügisel ja Saaremaa vald saab ametlikud õigused 2015. aasta 1. jaanuarist.

Vallavolikogude koosolekutel oli kinnitatud ka ühinemisleping, millesse lisati punkt, et Saaremaa valla teke on esimene samm kogu Saaremaa ühinemise poole.

Print Friendly, PDF & Email