Orissaare ja Pöide kaaluvad pangavahetust

Swedbanki otsus sulgeda Orissaare pangakontor on liitnud Ida-Saaremaa valdade juhid, kaalumaks edasist otsust, kuidas Swedbanki suhtes talitada.

“Linnas võid nii elada, et sul pole sularaha, aga maal on seda vaja,” ütles Orissaare vallavanem Vello Runthal, lisades, et kui pangakontor kaob, on vallal probleem, mida teha oma sularahaga. Runthali sõnul kaalub vallavalitsus, kas üldse hoida oma arvelduskontosid Swedbankis.

“Ega see ole jonnimine, aga detsembris saatis meile üks pank pakkumise, mis oli tegelikult soodsam,” märkis Runthal. Toona otsustas ta, et nii kaua kui Orissaares on Swedbanki pangakontor, ei vii nad vallavalitsuse arvelduskontosid kuhugi, kuna nii toetavad nad ka valla inimestele loodud töökohti. Vello Runthal on kohtunud Swedbanki kolme juhtivtöötajaga, kellega on teemat arutatud. Reedel on tal plaanis võtta ette tee Tallinna, et kogutud protestiallkirjad üle anda.

Pöide vallavanem Andres Hanso on seda meelt, et kui pangakontor Orissaares kinni pannakse, läheb ka Pöide vallavalitsus ilmselt pangavahetuse teed. “See on jälle üks kivi, mis murendatakse maaelu seinast välja, kuni see ükskord lihtsalt kokku kukub,” tõdes vallavanem, kes oma sõnul on põhimõtteline maakas.

Küsimusele, kui suured on šansid pangakontori sulgemisotsust muuta, vastas Hanso, et tema pole inimene, kes oskaks seda öelda. “Selle jaoks on nõiad, kes vaatavad kalarapete ja ei tea mille pealt,” muigas ta.

Muhu vallavanem Raido Liitmäe nentis, et meedias levinud uudis, et mõned vallavalitsused kaaluvad Swedbankist loobumist, tuli talle üllatusena. “Muhu vald ei ole Swedbankist lahkumist arutanud ei vallavalitsuse ega volikogu tasandil. Samas ei saa seda tulevikus välistada, kõik paneb paika ühe või teise panga pakutava teenuse hind ja kvaliteet,” tõdes ta. Kuigi praegu on Muhu vallavalitsuse nn põhikonto Swedbankis, on neil konto ka Nordeas ning hooldekodu ehitamise ja sisustamise tarbeks võetud investeerimislaenu andis soodsaima intressiga Danske Bank.

Print Friendly, PDF & Email