Saarlasest ilmaseikleja pääses napilt elektritoolilt

Pea pool sajandit tagasi leidis USA-s suurt kõlapinda veretöö, mis sai endale nimeks “Üksildaste südamete mõrv”. Süüdistatav oli 70-aastane saarlane Alex Hannus, kes oli mõrvanud temast kümme aastat noorema lesknaise ja laiba salamahti mägedesse matnud. Politsei ajas meest kuude kaupa mööda suurt ja laia Ameerikamaad taga.

Aprillis 1956 võis USA põhjaosariikide ajalehtede esikülgedel näha suuri pealkirju: “Mõrvatud naine leiti maetuna”; ““Üksildaste südamete juhtumisse” on segatud meremees”; “Endine kapten vahistati mõrvas kahtlustatuna”.

Mees, kellest jutt käib, oli 1887. aastal Saaremaal sündinud Alex (Aleksander) Hannus (parempoolne ülemine foto). 60-aastase lesknaise Anna Duchameli (alumine foto) mõrv sai palju tähelepanu just asjaosaliste ea ning kuritöö jõhkruse tõttu.

USA lehtedes ilmunu põhjal väliseestlastele mõrvaloost ülevaate andnud ajaleht Stockholm Tidingens Eestlastele avaldas suisa arvamust, et Hannusest võib saada esimene eestlane, kes lõpetab elu elektritoolil. Ja isegi kui talle surmanuhtlust ei mõisteta, siis eluaegse majutuse kinnimajas oli mees ajalehe arvates ikkagi ära teeninud.

Raul Vinni, Andres Sepp

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email