Kuressaares avatav Paargu tõotab üllatusi pakkuda (6)

PAARGUPOISID: Külaliste vastuvõtmiseks on reedel avatava Paargu omanikud Janter Šaluhhin (vasakul), Reinis Saar ja Sander Väärt õlletoru juba lauale valmis sättinud. “Põnevad maitsed, huvitavad etteasted,” lubavad paargupoisid. Foto: Sander Ilvest

PAARGUPOISID: Külaliste vastuvõtmiseks on reedel avatava Paargu omanikud Janter Šaluhhin (vasakul), Reinis Saar ja Sander Väärt õlletoru juba lauale valmis sättinud. “Põnevad maitsed, huvitavad etteasted,” lubavad paargupoisid. Foto: Sander Ilvest

Reede õhtul Kuressaares Lossi tänava pargipoolses otsas antiigiturul avatav uus vaba aja veetmise koht, millel nimeks Paargu, tahab kliente üllatada pakutavate roogade, suupistete ja jookidega, samuti vanamoodsa kujundusega. 

Kolm ettevõtlikku saarlast, kes ammutanud tööalaseid kogemusi laiast maailmast, panid seljad kokku ja otsustasid sel suvel Kuressaares pakkuda tänavatoitu kõigile, kes peavad lugu kohalikust toorainest vaaritatud traditsioonilistest saaremaistest roogadest.

Kaks kokka, kursusekaaslased Janter Šaluhhin ja Sander Väärt on seda meelt, et just mahetoorainest tehtud lihtsad maitsvad supid, praed ja salatid on need, mis peaksid klientidele nii suu- kui ka meelepärased olema. Kolmas koostööpartner Reinis Saar on enda peale võtnud rohkem korralduslikud tegemised, nagu kaupade tellimise, kokkulepped esinejatega jne.

2010. aastal Eesti aasta koka tiitliga tunnustatud tollane Pädaste mõisa kokk Sander Väärt naasis hiljuti Austraaliast. “Austraalias tarbitakse väga palju geneetiliselt muundatud toiduaineid. Meie siin pakume GMO-vaba toitu.

Talupiimast teeme pehmet jäätist, pirukad on ikka pirukad, mitte pirukataolised tooted. Kõik toidud on keemiavabad. Tooraine ostame kohalikelt talunikelt ja kalureilt,” rääkis Sander Väärt.

Paargu pidajad võtavad majaveini tarvis kasutusele endisaegsed piimapudelid ja aastakümneid tagasi moes olnud pokaalid ja muud joogiklaasid. Kesvamärjukest hoitakse serveerimiseks kolmeliitristes jääga täidetud torudes.

Mehed on veendunud, et suudavad iga päev pakkuda maitsvat ja kvaliteetset toitu. “Kui klient ühel päeval naudib meie valmistatud roogasid, ent järgmisel korral toiduelamust ei saa, siis see tähendab, et meie juurde enam ei tulda. Julgen öelda, et suudame olla tasemel,” on Janter Šaluhhin veendunud.

Paargu sissekäigu juures kiviaial valvab kogu ala kaks suurt lõviskulptuuri. Antiigiturg õigustab aga tänavugi oma nime. Paargu linnusepoolses otsas pakub vanavarast huvitatuile väärt kaupa Eesti üks tuntumaid antiigispetsialiste Jaanus Idla. Saarlastele teada-tuntud kirjanik, kunagine Kuressaare gümnaasiumi õpetaja Rein Tootmaa võtab Paargus koha sisse tervistavate teede pakkujana.

Avamisõhtu muusika eest hoolitseb ansambel Ergo mandrimaalt. Kes tahab, saab tantsugi lüüa. Piletiraha külastajailt ei küsita. “Kell 19 avame väravad. Igale sisenejale on väike üllatus,” tegid ettevõtjad asja põnevaks.

Järgnevatel päevadel avab Paargu uksed hommikul kell 10. Kliendid saavad istuda nii väliterrassil kui ka siseruumis. “Oleme avatud kella 23-ni, nädalavahetustel kauemgi,” lubasid omanikud.

Plaanid ulatuvad paargupoistel suvest kaugemalegi, detsembris näiteks on plaanis avada imeline Jõulumaa.

Print Friendly, PDF & Email