Mihkel Koppel taastab ajaloolise Ilaste tuuliku

Vilsandi rahvuspargis Kuusnõmme külas asuva Ilaste tuuliku taastamisega tehakse algust juunis. Renoveeritud tuulik taasavatakse 16. septembril koos püsiväljapanekuga rahvakirjanik Aadu Hindi elust ja loomingust ning kohaliku küla tegemistest.

Ilaste tuuliku renoveerimistööd viib läbi tuulikute ekspert ja arhitekt Mihkel Koppel, kes on Eestis restaureerinud enam kui 16 tuulikut. “Kuusnõmme küla Ilaste tuuliku renoveerimisega alustame juunis, kui teeme esimesed ettevalmistused tuuliku karkassilt maha tõstmiseks,” ütles Koppel.

Kuivõrd tuulik on võrdlemisi heas seisukorras, siis on renoveerimistöödeks planeeritud umbes poolteist kuud.

Ilaste tuulik pärineb 1891. aastast ja on töötanud ligi 100 aastat: jahu ja püüli jahvatamine kestis 1970. aastate keskpaigani ning viimane mölder Ilaste Sander töötas tuulikus veel 1980-ndate alguses.

Muinsuskaitse all olev konserveeritud seisukorras Ilaste tuulik asub Vilsandi rahvuspargis ja ühtlasi turistidele atraktiivses paigas. Paarisaja meetri kaugusel tuulikust asub legendaarse eesti rahvakirjaniku Aadu Hindi kodutalu.

Saaremaa sümboliteks peetavate tuulikute taastamist ja eksponeerimist kui pärandkultuuri turismiobjekte toetab Saarte turismiarenduskeskusega sõlmitud koostöölepingu alusel Altia Eesti AS.

Print Friendly, PDF & Email