Mihkli talumuuseum 55: Kõik talud kaovad, aga Mihkli jääb

VIIMANE PEREMEES: Jakob Reht (ees paremal torukübaraga) muuseumikülastajatega 1960-ndate keskpaigas. Foto: Saaremaa muuseum

Tänase muuseumiöö puhul on sobiv tutvustada üht omanäolisemat muuseumi Eestis – Mihkli talumuuseumi. Kihelkonna vallas Viki külas asuv Mihkli talumuuseum oma hoonetekompleksiga ja eluks vajalike majapidamisriistadega on selles talus kaheksa inimpõlve elanud ühe suguvõsa töökuse, säästva eluviisi ja ilumeele tulemus.

Mihkli talu rajamise täpne aeg ei ole teada. Kaudseil andmeil peaks see olema rajatud enne Põhjasõda (u 1700) või hiljemalt selle algusaastail. Ilmselt rajati siis kaks tulevast naabertalu koos, kui siiamaile tuli Loona kandist kaks meest, kes Vikil said nimeks Wicke Peter (1673–1752, tulevase Mihkli talu rajaja) ja Wicke Thomas (tulevase Laratsi talu rajaja).

Arvatavasti tuli Wicke Peter tulevase Viki küla kanti pereinimesena (või vähemalt noore naisega), kuid Põhjasõja järel oli ta juba üksik. Ta võttis kohe uue naise, kes oli samuti lesknaine, koos Reedaga soetasid nad väga tugeva järglaskonna. Neil oli kuus last, neist ühed kaksikud. Sajand hiljem olid Viki küla nelja talu peremehed Wicke Petri otsesed järglased.

Harry Tuulik, Tiina Ojala

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email