Idasaarlased hakkavad sõdima pangakontori sulgemise vastu (24)

MURE ON SUUR: “Mina ei oska selles augus ka ülekandeid teha ja mul pole kompuuterit ka kodus,” ütleb 82-aastane Orissaares elav Heljo Maandi sularahaautomaadi kohta. Foto: Sander Ilvest

MURE ON SUUR: “Mina ei oska selles augus ka ülekandeid teha ja mul pole kompuuterit ka kodus,” ütleb 82-aastane Orissaares elav Heljo Maandi sularahaautomaadi kohta. Foto: Sander Ilvest

Pöide valla külaelu- ja kultuurikomisjoni eestvedamisel korraldatakse Pöide vallas protestiallkirjade kogumine Swedbanki Orissaare pangakontori sulgemise vastu.

Allkirjade kogumispunktid avatakse lähipäevil Tornimäe ja Kõrkvere kaupluses ning Pöide vallamajas ja rahvamajas. Pöide vallasekretär Maire Käärid ütles, et vallaelanikel on pangakontorit kindlasti vaja, sest eriti just eakamad inimesed käivad pangast nii raha võtmas kui ka kontole panemas pangakontoris.

“Kõik inimesed ei ole nii edumeelsed ja aktiivsed, et nad tasuksid jäätmeveo ja elektri eest netipangas, nemad teevad oma ülekande ikkagi pangakontoris,” lausus Käärid.

Raha vaja panka viia

Vallasekretär ütles, et kui kontori sulgemisest tõesti pääsu pole, peaks Swedbank paigaldama Orissaarde vähemalt sularaha sissemakseautomaadi. Praegu on Orissaares kahe panga sularaha väljavõtuautomaadid, kuid inimestele peab jääma võimalus ka sularaha panka viimiseks.

Maire Käärid rääkis, et paljudele pensionäridele toob postiljon pensioni ikka veel koju ning Pöide vallavalitsuse mõned töötajad võtavad siiani töötasu nii avansina kui ka palgapäeval sularahas. Maapiirkonnas on sularaha vajadus suurem: sularahaga tuleb maksta näiteks kalakaupmehele või taimemüüjatele. Ning ka koolilapsed maksavad Tornimäe poes pigem ikka sularahaga.

Laimjala valla sotsiaalnõunik Rohta Lember ütles, et tal puuduvad täpsemad andmed, mil määral Laimjala valla elanikud Orissaare pangakontorit külastavad, kuid seda tehakse.

“Laimjala rahvas käib Orissaares perearsti juures ja siis aetakse ühtlasi ka oma pangaasju,” kinnitas sotsiaaltöötaja. “Minu praktikas on igal juhul ette tulnud, et ma olen mõne inimesega pangakontoris käinud, sest vanemad inimesed ei kasuta ju eriti internetti,” lisas ta.

Ei oska ülekandeid teha

“Mina ei taha, et see kontor kinni pannakse,” ütles Saarte Häälele 82-aastane Orissaares elav Heljo Maandi, kes eile just pangakontorist toiminguid tegemast tuli. “Vanainimesed ei tee mingeid arvestusi automaadi aukudes,” seletas Maandi, lisades, et nägemine on vilets, eksid mõne numbriga, ja kui kaks korda valesti teed, siis kolmas kord on kaart juba läinud.

“Siis kutsu Kuressaarest inimene, kes selle välja võtab,” põhjendas vanaproua, miks tema sularahaautomaati ei kasuta. “Mina ei oska selles augus ka ülekandeid teha ja mul pole kompuuterit ka kodus,” rääkis Heljo, kes usub, et ei õpi seda oma kõrges vanuses enam ka ära.

“Majad on siin ju puhta vanu inimesi täis,” kõneles ta. “Me just arutasime oma papaga, et kas rootslased on tõesti nii vaesed, et nad peavad meie panga ka siit ära viima? Võidelge selle eest, et seda kinni ei pandaks.”

Ettevõtja Märt Sõber toonitas, et kontori sulgemine ei meeldi kõikidele neile, kellel on mingilgi moel sularahaga tegemist. “See on ikka täitsa jama,” ohkas Sõber, lisades, et pangu siia siis sularaha sissemakse automaat, palun väga, ja mitte mingit probleemi. Kõik muud asjad on tänapäeval internetis tehtavad.

“Aga kellel on sularaha sisse vaja maksta – maaettevõtteid ju on, kas talumees müüb naabrinaisele kas või koti kartulit, ta ei hakka ju mingit ülekannetega arvet tegema,” seletas Sõber, lisades, et on ju ka targad inimesed öelnud, et Eesti Panga poliitika on selles mõttes liiga liberaalne.

Virtsu suutis võidelda

“Näiteks tahab pank turule tulla, peaks riigi poolt ette antud olema nii ja nii suur kontorite võrk. Meeldib, tulete turule, ei meeldi, ärge tulge. Aga Eesti riigi liberaalsuse juures selline poliitika täielikult puudub,” tõdes Märt Sõber.

Ta möönis samas, et pank teeb tegelikult ikka seda, mida tahab. “Ma arvan, et Eestimaal on Virtsu ainuke koht, kes suutis endale automaadi välja võidelda,” ütles Sõber, lisades, et ehk allkirjade kogumisest on ikka abi või vähemalt lootust saada sularaha sissemakse automaat.

Mare Koel Pöide vallast Iruse külast kinnitas, et tema hakkab kindlasti pangakontorist puudust tundma ja allkirja kontori sulgemise vastu annab ta kindlasti.

Swedbank sulgeb tänavu üle Eesti kümme kontorit, kuna panga teatel on kontoreid kasutavate klientide hulk kolme aastaga vähenenud koguni kaks korda. Teiste seas sulgeb Swedbank eeloleval suvel, täpsemalt 1. juulist ka Orissaare pangakontori.

Ain Lember, Ivika Laanet

Print Friendly, PDF & Email