Saaremaa apteekide käive ja töötajate arv liigub tõusuteed (8)

TÖÖD JÄTKUB: Kuressaare vanima apteegi proviisori Kaja Maikovi sõnul on Kuressaares apteeke piisavalt. Foto: Sander Ilvest

TÖÖD JÄTKUB: Kuressaare vanima apteegi proviisori Kaja Maikovi sõnul on Kuressaares apteeke piisavalt. Foto: Sander Ilvest

Saare maakonnas tegutseb vähem üldapteeke kui neli-viis aastat tagasi, ent nende kogukäive on kasvanud, näitavad ravimiameti ja Tervise Arengu Instituudi (TAI) andmed.

Kui ravimiameti andmeil tegutses Saare maakonnas veel 2010. aasta algul 15 üldapteeki – üheksa Kuressaares ja kuus maal –, siis alates 2012. aastast on neid järel tosin – seitse Kuressaares ja viis maal.

Maa-apteekidest sulges paar aastat tagasi uksed Valjala apteek. Üks kirjade järgi küll maal asuvaist apteekidest tegutseb aga linna ääres, ent Kaarma valla territooriumil asuvas kaubanduskeskuses. Apteek töötab ka Muhus Liival, Orissaares, Mustjalas ja Leisis.

Keskmiselt oli Eestis 2013. aasta 1. jaanuari seisuga üks ravimite jaemüügikoht 2779 inimese kohta. Enamikes maakondades, nagu ka Saare maakonnas, jääb see arv siiski Eesti keskmisele alla.

Linna vanima, ka Allika apteegina tuntud Kuressaare Apteegi juhataja proviisor Kaja Maikovi arvates on Kuressaares apteeke praegu piisavalt ja vajadust uute avamise järele ta ei näe. “Minu meelest on see turg täis,” kinnitas Maikov.

TAI andmeil on Saare maakonna üldapteekide töötajate koguarv vaadeldud aastate jooksul ulatunud enamasti üle neljakümne. 2008. aastal oli neid koguni 47, 2012. aastal aga 39. Mullu oli see arv taas suurem – 44.

Maikovi sõnul on Kuressaare Apteegi töötajate arv – neli – püsinud sama juba kaua aastaid. “Kaks farmatseuti, üks proviisor ja raamatupidaja,” loetles ta.

Ostetakse nii patent- kui ka koopiaravimeid

TAI avaldatud andmed näitavad, et Saare maakonna üldapteekide käive kokku on aasta-aastalt kasvanud: kui 2006. aastal oli see 4 015 983 eurot, siis mullu 6 650 323 eurot.

Lõviosa, 5 202 596 eurot moodustas möödunudaastasest käibest ravimite käive. Sellest 4 385 516 eurot retseptiravimite ja 812 513 eurot käsimüügiravimite käive.

Muude kaupade – hügieenitarbed, põetusvahendid, meditsiinitehnika, toidulisandid, kosmeetika jm – käive oli kõigi maakonna üldapteekide peale 1 447 727 eurot.

Maikovi sõnul annab ka Kuressaare Apteegi käibest suurema osa retsepti- ja käsimüügiravimite müük. Lisaks ravimifirmade toodangule müüb apteek omavalmistatud ravimeid, näiteks salve. “Meie käive on olnud üsna stabiilne,” märkis proviisor.

Seda, et ravimeid oleks majanduskriisiaastatel vähem ostetud, Maikov ei täheldanud. “Kui inimesel on ravimeid ikka vaja, siis ta need ka ostab,” tõdes proviisor. “Tõsi, toidulisandeid ja vitamiine ostetakse küll varasemast vähem.”

Ravimeid müügu ikka apteegid, mitte poed

Kaja Maikovi sõnul ostetakse nõndanimetatud originaalravimite kõrval ka väga palju sama toimeainega nn geneerikuid (patentravimi koopiad – toim). “Geneerikud on ju märksa odavamad,” tõdes proviisor. “Kas see originaal tingimata parem on, kes seda oskab öelda. Originaalravimeid on muidugi põhjalikumalt uuritud.”

Seda, et ravimeid hakataks müüma ka poodides ja müüjaiks oleksid farmaatsiaalase hariduseta inimesed, Maikov apteekrina ei poolda. “Minule see loomulikult ei meeldi,” kinnitas ta. “Kui mujal maailmas ringi vaadata – ega sealgi seda nii väga tehta. Ravimite müük olgu ikka apteekide ülesanne. Toidulisandid on teine asi.”

Eestis tervikuna on üldapteekide arv võrreldes 2009. aastaga vähenenud. Kui toona oli neid 496, siis käesoleva aasta alguse seisuga 478.

Print Friendly, PDF & Email