Linnuse suurtükitornis avati püsinäitus Kuressaare ajaloost

Foto: Sander Ilvest

Kuressaare piiskopilinnuse suurtükitorni esimesel korrusel avati püsinäitus “Kui Kuressaare oli Arensburg”. Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa (fotol) ütles, et näitus on üks osa korrastatud põhjabastionist.

Veel eelmisel hooajal oli suurtükitorni näitusesaal kunstinäituste päralt. Ruumis oli ka valvur. Nüüd on saalis videovalve ja selle valgustuse süütab liikumisandur.

Põhiosa näitusest moodustavad stendid Kuressaare linna ajaloost 1563. aastast Eesti Vabariigi alguseni. Purunemiskindlate klaasidega vitriinides on näiteks suur hulk erinevaid kahurikuule ja mitmesuguseid linnaeluga seotud esemeid. Võib näha Viktor Kingissepa isa laternat ja Kingissepa perekonnale kuulunud lillevaasi. Eksponeeritud on ka telegraafikaabel ja postiisolaator aastast 1875, ajast, mil Kuressaare sai telegraafiühenduse, ning plekist korjanduskarp, millega korjati annetusi linna vaeste heaks.

Iga päev on avatud ka põhjabastioni kaks suurtükipositsiooni. Mööda vallisisest käiku pääseb 18. sajandil rajatud ja kolme suurtükiga varustatud alumisele positsioonile. Põhjabastioni väravakäigust pääseb aga 17. sajandist pärinevale ja kindluse peaväravale suunatud flankeerivale positsioonile.

Tulevikus on kavas rajada põhjabastioni ja muuseumi garaaži vahelisele alale laste mänguväljak.

Print Friendly, PDF & Email