Diktaatorite naised: Lenini tuhat suudlust ja Hitleri salasõbranna

TEAB KINDLALT: Prantsuse ajaloolane Diane Ducret on põhjalikult uurinud nende sookaaslaste elulugu, kel on olnud intiimsuhted lähiajaloo mõjuvõimsate diktaatoritega. Tema sõnul kohtlesid diktaatorid neile lähedasi naisi sama julmalt nagu kõiki oma alamaid. Foto: Newikis.com

TEAB KINDLALT: Prantsuse ajaloolane Diane Ducret on põhjalikult uurinud nende sookaaslaste elulugu, kel on olnud intiimsuhted lähiajaloo mõjuvõimsate diktaatoritega. Tema sõnul kohtlesid diktaatorid neile lähedasi naisi sama julmalt nagu kõiki oma alamaid. Foto: Newikis.com

Ehkki iseloomult olid maailma ajaloo kuulsamad diktaatorid vägagi erinevad, on neil siiski ka teatud sarnasusi – nagu oma rahvast, nii terroriseerisid nad ka neile meeldinud naisi. Erinevusi on vaid selles, milles ja kuidas see julmus ilmnes. Sellisele järeldusele on jõudnud prantsuse ajaloolane Diane Ducret.

Eeloleval nädalal möödub 8. mail 140 aastat prantsuse kommunisti Inessa Armandi sünnist. Tema suhetest Vladimir Uljanov-Leniniga teatakse tänapäeval juba küllaltki palju. Kuid ajaloo juures ei paku huvi ainuüksi faktid, põnev on ka toimunus osalenute suhete psühholoogiline analüüs. Mis on ühist nende suhetes naistega näiteks askeetlikul Leninil, emotsionaalsel Mussolinil, pealtnäha tuhvlialusel Ceauşescul ja Hitleril, kes keelas Eva Braunil kosmeetika kasutamise, suitsetamise ja korterist väljumise?

Selgub, et vaatamata kõikidele erinevustele on ühisosa siiski olemas, ja seda kirjeldab oma raamatus “Diktaatorite naised” (“Femme de Dictateur”, mis on tõlgitud paljudesse keeltesse) väga hästi prantsuse ajaloolane Diane Ducret.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email