Lipsu kõrts, kuhu naised siidsukkadeta ei pääsenud (1)

MUUSIKUD: Lipsu kõrtsis mängis 1950-ndate lõpul trio Juri Lukanin (akordion), Herbert Priske (kontrabass) ja Hellar Saar (saksofon). Foto: erakogu

MUUSIKUD: Lipsu kõrtsis mängis 1950-ndate lõpul trio Juri Lukanin (akordion), Herbert Priske (kontrabass) ja Hellar Saar (saksofon). Foto: erakogu

Kus asusid ja mis nime kandsid omaaegsed Kuressaare populaarsed sööma- ja joomakohad? Püüame natuke kergitada saladuskatet restoranilt Royal, hilisema nimetusega Lipsu kõrtsilt. Üks on aga selge: kõrtsi ilma korraliku riietuseta vanasti ei lastud.

Royal, Kommerts, Säde, Kuld Ankur, Saare Tare – usun, et enamik inimesi kergitab neid nimesid lugedes kulmu, et mis asjad need on? Vähegi teadjam pool noogutab äratundvalt ja asjasse rohkem pühendunud, keda on ilmselt kaduvväike osa praegustest saarlastest, kikitavad kõrvu ja näitavad üles ehk teatavat huvi.

Jah, tõesti, ega siin suurt saladust ole – need on omaaegsed Kuressaare populaarsed söögi- ja ka joogikohad, millest mõned küll hoonetena veel säilinud, kuid nende esialgne funktsioon on pea täielikult kadunud. Erandeid on siiski siingi, näiteks omaaegne tuntud kohvik ja rahvuslike roogade pakkuja Saare Tare, mille ruumides asub praegu restoran La Perla.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email