Laimjala rahvas kinkis oma sädeinimesele uue pilli (2)

SÄDELEV EHA: Tegus ja toimekas Eha Ennemuist ja tema üllatuskingitus. Foto: Taimo Antsaar

Läinud pühapäeval sai Laimjala valla sädeinimene, Saareküla ja Saaremetsa külavanem Eha Ennemuist 50-aastaseks. Vallarahvas korraldas laupäeval Laimjala seltsimajas Ehale lustaka sünnipäevapeo, mida kroonis üllatuskingitus – Hohneri akordion.

“Meie mõte tuli sellest, et Eha akordion läks ühel päeval katki,” selgitas Eha klassiõde, VAT Teatri kommunikatsioonijuht Tiiu Talvist, kes Saarekülast pärit. Üks külamees olevat öelnud, et ostaks Ehale uue pilli, aga kuna need on nii kallid, siis üksinda hammas peale ei hakka. “Lasime külajutu lahti, et teeme üllatuspeo ja ostame uue akordioni,” naeris Talvist, kelle sõnul haakus tema ning Tiiu ja Ruth Riisi algatatud ideega ligi sada inimest.

Kallis kingitus kamba peale

“Kõik tulid ideega kohe kaasa, igaüks annetas oma südametunnistuse ja rahakoti järgi,” märkis Talvist. Ta lisas, et inimesed on lahked ja oskavad hinnata seda, et Laimjala vallas elab ja toimetab selline tegus ja aktiivne kultuuriinimene nagu Eha. “Tema oskab igal pool asjad käima panna – vallas, külas, koolis –, kõikjal, kus ta kohal on, asi toimib,” kinnitas Tiiu Talvist.

Enne peo algust viidi juubilar juuksurisse ja meiki tegema, seejärel sätiti istuma lavale lillede keskele. Rahvast oli saali kogunenud nii palju, et istekohti tuli juurde panna. Laimjala rahvamaja isetegevuslasedki olid Eha Ennemuisti sünnipäevapeoks valmistunud. Esinesid koolieelikud, naisansambel, kooliansambel, Kedruse memmede rühm, meesansambel ja kõige lõpuks kingituse klappijate ühendkoor.

“Saime ise ka sellest nii palju positiivset energiat,” kiitis Tiiu Talvist. Peole lisasid värvi lustakad lood Ehast, kellega tihti vahvaid lugusid juhtub. Rahvast tantsitas kella kolmeni öösel Raul Õitspuu VAT Teatrist. “Nii kaua, kui on selliseid inimesi nagu Eha, läheb elu edasi,” kinnitas Tiiu Talvist.

Juubilar Eha Ennemuist meenutas, et kui nad kord Kedruse memmedega ekskursioonil käisid, hakkasid akordionil klahvid ära kukkuma. Üks klahv jäigi kadunuks. Uue pilli üle tundis juubilar suurt rõõmu. “Ma ütlesin peol ka, et kui vana pilli korda saan, siis pensionäride ekskursioonidele võtan ikka vana kaasa. See on uus ja seda tuleb hoida,” naeris Eha, kes oma sõnul tegi uue pilliga juba ühe törtsu ära ka. “Uus pill ja uued hääled, tuleb harjutada! Sellel on rohkem nuppusid.”

Uus akordion maksis üle tuhande euro.

Üle mõistuse abivalmis

Tiiu Riis iseloomustas Eha kui üle mõistuse abivalmis inimest. “Ehale on loomingulisust otse kapaga antud. Ta oskab kõigest meie külalehes ja mujalgi nii lihtsalt ja mõnusalt kirjutada. Ja loomulikult mängib ta pilli ja laulab ning oskab teised kaasa laulma panna,” iseloomustas Tiiu Riis. Eha on tema sõnul ka hea kuulaja. “Tihti möödub nädalavahetus küla eakamate inimeste juures juttu ajades. Ja ta ei tee seda mitte seepärast, et on külavanem, ta lihtsalt hoolib oma inimestest.”

Laimjala vallavanem Vilmar Rei märkis oma peokõnes, et Eha on lasteaiakasvataja, kes käib ka volikogus otsuseid langetamas, Saarekülades külavanemana toimetamas, küla ajalehte tegemas, ta on ka memmede juht, pillimees, autojuht ja kui vaja, siis vinguv põrsas või pioneer näitelaval. “Need on mõned märksõnad, mis ühe tõeliselt tragi Eha igapäevategemisi iseloomustavad ja millest võib palju välja lugeda,” lausus Rei.


Omal käel pill selgeks

Eha Ennemuist oli kaheksa-aastane, kui ta oma vanematelt esimese pilli sai. “Võtsin selle ja hakkasin vaikselt nokitsema, ega ma pillimängu kusagil õppinud ole. Katsetades olen selgeks saanud,” rääkis Eha, kelle mõlemad vanemad akordionit mängisid. Samuti onu ja tädid.

Eha vanaisa oli mitmekülgsete huvidega helilooja August Lepik, kes lisaks laulude loomisele tõlkis ja andis välja fotograafiaõpiku.

Sünnipäevapidu oli Eha kinnitusel väga vahva. Eriti tegi talle rõõmu, et ka tema mandrisugulased peole tulid.

Print Friendly, PDF & Email