Kui Saaremaad kaitses veel raketikilp (2)

TEAB RAKETTIDEST KÕIKE: Raketivägedes ohvitserina teeninud Sulev Truuväärt on ilmselt ainuke inimene Saaremaal, kes teab, mis 1967. aasta veebruaris Oriküla raketibaasis juhtus. Foto: arhiiv, graafika: Liina Õun

TEAB RAKETTIDEST KÕIKE: Raketivägedes ohvitserina teeninud Sulev Truuväärt on ilmselt ainuke inimene Saaremaal, kes teab, mis 1967. aasta veebruaris Oriküla raketibaasis juhtus. Foto: arhiiv, graafika: Liina Õun

Üle teravatipuliste lainete paistab väike saareke kahe palmi ja nende alt taeva poole turritavate rakettidega, selle kõrvale on suurte slaavi tähtedega kirjutatud CAAPEMA.

Niisugune joonistus ühe sõdurpoisi vöörihma siseküljel hakkas mulle silma paarkümmend aastat tagasi koolivaheajal kolhoosis heinatööl, kus osalesid ka Karujärve sõjaväeosa ajateenijad. Raketšikud, nagu targemad teadsid kommenteerida. Et Karujärvel asus Nõukogude Liidu raketibaas, polnud suuremale osale saarlastest saladuseks, aga lisaks sellele oli Saaremaal veel mitmel pool rakette. Kus täpsemalt ja millised, selles osas läksid kohalike jutud juba lahku.

26 aastat Nõukogude armees ohvitserina teeninud Sulev Truuväärt muigab nende juttude peale: “Jah, igasuguseid lugusid liikus nende raketibaaside kohta, ka täiesti absurdseid. Aga me ei tohtinud tol ajal midagi kommenteerida, see oli ju sõjasaladus.”

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email