Energiarikas nõgesekotlet (2)

TÕELINE ENERGIAPOMM: Ametikooli töötoas teevad nõgesekotlette Merle Prii, Stive Valdmets ja Margit Tõnson. Taamal õpetaja Mercedes Merimaa. Foto: Irina Mägi

TÕELINE ENERGIAPOMM: Ametikooli töötoas teevad nõgesekotlette Merle Prii, Stive Valdmets ja Margit Tõnson. Taamal õpetaja Mercedes Merimaa. Foto: Irina Mägi

Kas teadsite, et juba keskajal tarvitati toiduks nõgest ja tehti leivapudingit? Just seda, nagu ka palju muud huvitavat saime teada Kuressaare ametikoolis taimetark Mercedes Merimaa juhtimisel korraldatud töötoas.

Kevad on saabunud ja üsna pea lokkab meie ümber rikkalik taimestik, alates umbrohtudest ning lõpetades kõiksugu maitse- ja kultuurtaimedega. Kas meie mõistes väheväärtuslikust umbrohust nagu nõges ja võilill ning teistestki vähekasutatud taimedest on võimalik valmistada väärtuslikku ja maitsvat toitu?

Taimetark Mercedes Merimaa sõnade kohaselt sõltub kõik sellest, kuidas asjale läheneda. “Kui need taimed on peenral, on need mõnikord umbrohi, kui jääme aga haigeks, siis nimetame need ümber ravimtaimedeks, kui kõht on tühi, siis on võimalik neile otsa vaadata kui toidutaimedele.”

Kui kasutada taime juureosa, on mõistlik korjata neid varakevadel või hilissügisel, soovitavalt savimullast, kuna seal on rohkem mineraale. Taimede maapealset osa võiks korjata ja kasutada siis, kui selles on kõige enam toitaineid ja vitamiine ehk siis enne õitsemist ja õitsemise algul.

Elo Naaber

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email