Saaremaa spordihing Väino Vaha tähistas juubelit (3)

Foto: arhiiv

Üleeile võttis teenekas sporditegelane Väino Vaha (fotol) vastu külalisi, kes tulid teda kui kunagist kehalise kasvatuse õpetajat ja koolijuhti, treenerit, tegevsportlast ja spordielu edendajat 75. sünnipäeval õnnitlema.

Leisi keskkoolis 30 aastat kehalise kasvatuse õpetajana töötanud, neist seitse aastat kooli direktor olnud Väino Vaha teatakse ja tuntakse mitte üksnes Saaremaal, vaid teave tema sportlikest saavutustest on levinud ka mandrimaale.

Saare maakonna rahvaspordivõistlustel on Väino Vaha püüdnud alati osaleda. Alles ta jooksis kevadisel pööripäevajooksul. Ees terendavad Kuressaare linnajooks ja peatselt algav orienteerumishooaeg.

Spordipisikuga on Vaha nakatanud sadu õpilasi. “Hea on vaadata, kui endised õpilased sporti teevad. Paljud neist on ka oma lapsed ja lapselapsedki spordiradadele toonud. Kui meie valla sportlastel võistlustel hästi läheb, teeb see mulle samuti heameelt. Mõned aastad tagasi võitis Leisi vald talimängud. Siis tundsin, et vallarahvas on mulle väärt sünnipäevakingi teinud,” rääkis juubilar.

Mitu jooksukilomeetrit on staažikal spordiveteranil kolmveerandsaja aastaga seljataha jäänud, ei oska Vaha öelda. Üksnes maratone on ta jooksnud veerandsada. Siia võib lisada Saaremaa kolme päeva jooksud, pööripäevajooksud, ümber Viljandi järve jooksud ja teised jooksuvõistlused.

Ülikooli ajal suutis saarlane tollastele nimekatele jooksumeestele väärilist konkurentsi pakkuda. Asja pjedestaalile, et autasu vastu võtta, oli tal üsna mitmel võistlusel. “Instituudi (Tallinna pedagoogiline instituut – A. L.) ajal käisin ka tööl. Tippspordile pole ma ennast kunagi pühendanud,” märkis elutöö spordi vallas teinud Väino Vaha.

Aga Vaha on ka poksikindad kätte tõmmanud ja selgi alal diplomeid saanud.

Maakonna spordiajalukku on Väino Vaha oma nime kirjutanud ka kohtunikuna tegutsedes. Kuigi ise peamiselt kergejõustikku ja suusatamist teinud ning palli- ja lauamänge mänginud, on Väino Vaha aastaid ka Saaremaa velotuuridel kohtuniku rollis olnud.

Leisi vald on oma nimekat sporditegelast tunnustanud 2008. aastal valla kultuuri- ja spordistipendiumiga. Nüüdne juubilar on Saaremaa Spordihing 2010.

Print Friendly, PDF & Email