Liivide konkursi grand prix’ noppis Gert Tammel (FOTOD) (1)

VÕITJATE KÄEPIGISTUS: Laureaaditiitli saanud Taavi Teevet (vasakul) õnnitles grand prix’ võitjat Gert Tammelit ka omalt poolt. Foto: Irina Mägi

VÕITJATE KÄEPIGISTUS: Laureaaditiitli saanud Taavi Teevet (vasakul) õnnitles grand prix’ võitjat Gert Tammelit ka omalt poolt. Foto: Irina Mägi

Saare maakondlikul Vendade Liivide konkursil sai kõige ihaldatuma tiitli – grand prix’ – endale Kuressaare gümnaasiumi 10. klassi õpilane Gert Tammel.

Eile Saaremaa ühisgümnaasiumis (SÜG) toimunud konkursi korraldaja, SÜG-i eesti keele ja kirjanduse õpetaja Rita Ilves ütles, et mõõduvõtmine oli tänavu pisut teistmoodi. Kui tavaliselt on võistlejail tulnud esitada kas Juhan või Jakob Liivi üks proosa- või luuletekst ning teine tekst Liivi luuleauhinna saanud autorilt, siis sel korral oli üks tekst Juhan Liivilt ja teine Jakob Liivilt.

Üle-eestilisele konkursile, mis toimub 19. aprillil Alatskivil, läheb Saare maakonnast tänavune grand prix’ omanik Gert Tammel, kes kandis ette Jakob Liivi luuletuse “Mänd ja kadakas” ja Juhan Liivi proosateksti “Nõia tütar”.

Žürii liige, Kadi raadio vanemtoimetaja Tõnis Kipper nentis Gert Tammelist kõneldes, et grand prix läks täiesti õigele inimesele. Täpselt sama meelt oli ka žüriisse kuulunud Kadi Raadio juhatuse nõunik Kaie Rõõm-Laanet. “Tema oli ka minu valik, mu lemmik!” kinnitas ta.

Konkursist laiemalt rääkides arvas Rõõm-Laanet, et Liivide looming on noorele inimesele, kel pole suurt elukogemust, tegelikult suhteliselt raske temaatikaga. “Sellises vanuses pole Liivide loomingut lihtne mõista. Et seda suudeti aga esitada üle keskmise loomulikult, siiralt ja maneerideta, on väga positiivne,” rääkis Kaie Rõõm-Laanet.

Saaremaalt pärit näitleja ja lavastaja Ott Aardam, kes on ka ise kooliajal Liivide konkursil väga hästi esinenud, märkis, et talle noorte ettekanded igatahes meeldisid. Tema sõnutsi on sellises žüriis tore olla siis, kui tuleb ette hetki, mil žüriitöö saab sootuks ära unustada ja jääda lihtsalt ettekannet kuulama-vaatama. “Neid hetki oli mitmeid ja ses suhtes oli see igati ilus ettevõtmine,” kinnitas ta.

Aardamile jäi silma mitu andekat noort. “Muidugi jäi silma noormees, kes sai grand prix’ – Gert. Väga meeldis mulle ka Laura Oolupi proosapala esitus ja Kristin Kurvitsa esitus meeldis samuti väga,” loetles ta oma lemmikuid. Samas ei tahtnud ta kellelegi ülekohut teha ja kinnitas, et tegelikult oli konkursil teisigi, kes eredalt meelde jäid.

Liivide konkursi juures on Aardami arvates oluline see, et nii Juhani kui ka Jakobi loomingut nõndamoodi elus hoitakse. “Ega luule ju kuidagi teisiti ela. Kui teda ei loeta, siis raamaturiiulis ta ei ela ning selles suhtes on iga lugeja ja iga juhendaja suurt tänu väärt.”

Osalejaid oli maakondlikule mõõduvõtmisele registreerunud 16. Žüriisse kuulusid peale juba mainitute ka teatriteadust õppinud Piret Puusepp, Eesti muusika- ja teatriakadeemia neljanda kursuse tudeng, SÜG-i vilistlane Marian Heinat ja Anneli Tarkmeel Meie Maast.


Tulemused

Grand prix – Gert Tammel (KG, 10. kl), juhendaja Marit Tarkin
Laureaat – Kristin Kurvits (SÜG, 12. kl), juh Sirje Kreisman
Laureaat – Uku Pokk (OG, 6. kl), juh Maret Aardam
Laureaat – Taavi Teevet (OG, 10. kl), juh Maret Aardam
Eripreemia – Maria Pihlak (SÜG, 10. kl), juh Rita Ilves
Eripreemia – Laura Oolup (KG, 12. kl), juh Eve Tuisk
Eripreemia – Kärt Männa (SÜG, 12. kl), juh Sirje Kreisman
Žürii märkis ära – Henri Paomees (SÜG, 7. kl), juh Rita Ilves, ja Martin Mägi (OG, 6. kl), juh Maret Aardam
Publikupreemia – Maria Pihlak

Print Friendly, PDF & Email