Lastekirjanik Ilmar Trull tekitas lastes huvi lugemise vastu

AUTOGRAMMIKÜTTIDE PIIRAMISRINGIS: Ilmar Trulli autogrammi ootab raamatusse Kuressaare gümnaasiumi 2.c klassi tüdruk Keidi Keerberg (esiplaanil). Keidi kõrval uudistavad Karel-Julius, Roland-Joann ja Marten-Harry Kaus. Foto: Sander Ilvest

AUTOGRAMMIKÜTTIDE PIIRAMISRINGIS: Ilmar Trulli autogrammi ootab raamatusse Kuressaare gümnaasiumi 2.c klassi tüdruk Keidi Keerberg (esiplaanil). Keidi kõrval uudistavad Karel-Julius, Roland-Joann ja Marten-Harry Kaus. Foto: Sander Ilvest

Eile tähistati Kuressaare kultuurikeskuses koos populaarse lastekirjaniku Ilmar Trulliga rahvusvahelist lastekirjanduse päeva. Kirjanikku oli kuulama tulnud üle kolmesaja alg- ja põhikooli õpilase nii Kuressaare gümnaasiumist, Saaremaa ühisgümnaasiumist kui ka Vanalinna koolist.

“Minule tundus, et läks päris kenasti, nad kuulasid mind täitsa kannatlikult,” muheles Ilmar Trull pärast tunniajast vestlust lastega. Ta lisas, et lapsed on alati statistikahuvilised ning kõigile nende küsimustele sai ka vastus antud.

Küsimusele, kust sai alguse tema huvi kirjutamise vastu, vastas Trull, et hakkas proovima juba teismeliseeas, kas tuleb välja. Ja tuli. “Siis pidasin vahepeal pikalt pausi ja hakkasin uuesti,” rääkis kirjanik, kelle sõnul on see töö, mis talle endale meeldib. “Ei ole nagu sunnitöö, et pead tegema, vaid see tuleb ise,” kinnitas ta. Trulli sõnul peavad lasteluuletused olema mängulised ja rõõmsad ning need tulevadki sõnade ja mõtetega mängides.

Ilmar Trull on töötanud huumoriajakirjas Pikker, ta on lasteajakirjade Täheke ja Hea Laps kauaaegne kaastööline. 1996. aastast varustab ta nädalalehe Eesti Ekspress lastelehekülge vaimukate luuletustega ja joonistab neile ise ka pilte juurde. Samuti on temalt ilmunud kümneid lasteluuleraamatuid.

Kuressaare gümnaasiumi klassiõpetaja Anu Rand ütles, et kohtumine oli väga tore ja lastele meeldis. “Luuletused on Ilmar Trullil ju sellised lustlikud ning me lugesime neid koos.” Õpetaja Ranna sõnul ei saa öelda, et lapsed tänapäeva internetiajastul lugeda ei tahaks. “Oleneb muidugi lapsest, aga selline kohtumine paneb neid kindlasti rohkem lugema,” arvas ta.

Saare maakonna keskraamatukogu lasteosakonna juhataja Liilia Virves kinnitas, et luuletusi loevad lapsed küll. “Eriti Ilmar Trulli omi, need on lühikesed ja lõbusad ja lapsed teavad neid,” ütles Virves. “Mida rohkem nad raamatukogus käivad ja õpetajad oma tööd teevad, seda rohkem kasu sellest on. Mina olen ikka lootusetu optimist,” naeris Liilia Virves.

Kuressaare gümnaasiumi 2.c klassi õpilased Marii Saar, Keidi Keerberg ja Kerttu Aru kinnitasid, et neile meeldib lugeda, ja eriti just luuletusi, kuna need on naljakad. Keidi rääkis, et tema oli juba hommikul elevil ja ootas kohtumist lastekirjanikuga väga.

Print Friendly, PDF & Email