Viis aastat jäävabadust Salmel (1)

VÄRVIKAS KOOSSEIS: Oliver Kilter, Tarmo Suvisild, Meelis Juhandi, Petor Pesukov ja Allar Pulk. Foto: erakogu

VÄRVIKAS KOOSSEIS: Oliver Kilter, Tarmo Suvisild, Meelis Juhandi, Petor Pesukov ja Allar Pulk. Foto: Valmar Voolaid /valmarifoto.com

Salme rahvamaja ansambel Jäävaba sai alguse ühest kontserdist, kuhu me kutsusime esinema oma hea sõbra ja teatrilavade meistri Meelis Juhandi. Et tema hääl laulmise juures liiga tugevaks ei osutuks, palusime ilusat ja õrna häält tegema Annika Lii. Lauljad koos, oli vaja veel pillimehi – seega võtsin mina kätte basskitarri ja rütmkitarri usaldasime Petori kätte.

Enne Jäävaba sündi oli meil nimeta ansambel või nagu kohalik kultuuripere meid kutsus – Oma Maja Bänd. Siis olid meil pidevalt lauljateks naised – Annika Lii, Maret Naagel, Gerli Merivald. Meeslauljaid andis tikutulega otsida, aga näe leidsime ja veel milliste kogemustega. Meelis võttis kohe pakkumise vastu. Naishäältest me lahti ei öelnud, nemad läksid lihtsalt puhkusele. Tegutsedes tasapisi uute lugudega, hakkas mõte liikuma ansambli nime poole.

Kuna nimevalik osutus raskeks, otsustasin lõpuks nimeks võtta Jäävaba. Ka teised pillimehed olid selle poolt.

Millist muusikat Jäävaba pakub? Ikka tantsumuusikat – seda rahvas tahab. Kuid püüame ka teistsugust muusikat esitada. Targad mehed on öelnud, et meloodia on muusika hing. Meloodiata muusika on seega hingeta looming. Just ilusa meloodiaga muusikat me mängime. Oleme ka omaloomingut proovinud ja on õnnestunud, lugude meister on Petor.

Sel laupäeval kell 19 Salme rahvamajas algaval kontserdil tulevad esitusele meie paremad lood. Palju teeme teiste ansamblite kuulsaks lauldud laule omas võtmes: Dagö meistriteoseid, ei puudu ka Jääääre looming ning Justament, Ultima Thule, Karl-Erik Taukar jmt. Esitame ka eesti klassikasse kuuluvaid palu – Raimond Valgrelt, Toivo Kurmetilt, Gennadi Podelskilt. Kõlab ka mõni Maksim Dunajevski lugu. Oma oskusi suupillil demonstreerib Väino Uibo, abiks on viiuldaja Tarmo Suvisild ja kitarrist Heiko Liiv.

Oliver Kilter

Ansambel ja sõbrad

Ansambli Jäävaba koosseisu kuulub esilaulja ja sõnameistrina Meelis Juhandi, rütmilist pilti trummidel hoiab Oliver Kilter, rütmikitarri mängib Petor Pesukov, basskitarri silub Allar Pulk, viiulit mängib Tarmo Suvisild, taustahääled-lauljad on Annika Lii ja Kai Koovisk.

Lavavalgustuse ja helipuldi taga on Margus Lepik. Külalistena teevad seekord kaasa Tarvo Raja, kes mängib soolokitarri, Kris Kilter, kes mängib gongasid ja rütmipille, Oliver Parrest mängib torupilli ja oma lauludega esineb Gerli Merivald.

Print Friendly, PDF & Email