Orissaare IT-öö tõi kokku üle poolesaja noore

NUTILABORIS: Endaloodud maailmas mängivad Hiie Helena Sünter, Hedina Madisson, Ojari Põld ja Tormi Joonatan Metsla. Foto: Kalmer Saar

NUTILABORIS: Endaloodud maailmas mängivad Hiie Helena Sünter, Hedina Madisson, Ojari Põld ja Tormi Joonatan Metsla. Foto: Kalmer Saar

Reedel osales Orissaare avatud noortekeskuses toimunud IT-ööl 54 üheksa- kuni seitsmeteistaastast noort nii Orissaarest, Valjalast kui ka Pöidelt.

“Meil läks kõik väga hästi,” ütles Orissaare avatud noortekeskuse juhataja Marian Vaga, kellel olid abis ka IT-kolledži tudengid Jako Lagle ja Silvia Bärlin, kes rääkisid noortele arvutite ajaloost ja juhtisid nutivõistlusele esitatavate tööde kulgu.

Esitati üheksa võistlustööd, mida saab näha Orissaare avatud noortekeskuse ja StartIT Facebooki lehel. Orissaare gümnaasiumis nutilaborit vedav Katrin Jõgi korraldas noorematele programmeerimise töötoa ning kogu õhtu ja öö sai jälgida ka stuudios toimuvat ja teisi noortekeskusi.

“Mul oli väga hea meel näha ka lapsevanemaid, kes meiega liitusid ja asja vastu huvi tundsid,” märkis Marian Vaga, lisades, et noored emad Andla Rüütel ja Helen Oll hoolitsesid terve õhtu vältel, et noortel oleks ka midagi suhu pista.

“Kell 3.45 hommikul, kui oli aeg otselülituseks, seisis meie kaamera ees 19 vaprat noort inimest,” ütles Marian Vaga, kelle sõnul korratakse seda üritust kindlasti ka järgmisel aastal.

9-aastane Gregor Andreas Amelkin Orissaarest ütles, et peab väärtuslikuks õppetunniks kogemust, et lapsed on terve öö võimelised asjalikult üleval olema.

Seekordne IT-öö kandis nime “Eile, täna, homme – IT 2030”. Öö jooksul tekkinud ideed olid seotud inimeste tervise monitoorimise, riietumise ja majapidamistegevuse hõlbustamisega, multiseadmetega autos ja koolis, nutikate lisafunktsioonidega telefon-arvutitega (näiteks võti-sõrmus, nutimüts, Skype’i prillid), koolitööde tegemist ja kontrollimist juhendavate lahendustega ning interaktiivsete nutiseadmetega lemmikloomadele või sõpradega suhtlemiseks.

Öö jooksul tekkinud mõtted vormistati taasesitataval kujul (audio, video, plakat, tekst, esitlus jne) ja esitatakse Vaata Maailma üle-eestilisele konkursile “NutiVõistlus 2014”, mille eriauhind on “Säravaim idee ühe ööga” (auhinnafond 500 eurot).

IT-öö ideedega saab tutvuda StartIT-i Facebooki lehel https://www.facebook.com/startit.ee. IT-öö toimus samaaegselt 19 noortekeskuses üle Eesti, noori osales ligi 600.

Print Friendly, PDF & Email