Lahkus Maaja Kallast (3)

NÕUDLIK JA RANGE: “Olge ikka sama vägevad edasi ja kasvatage oma lapsi,” soovis Maaja Kallast saarlastele 2010. aastal Veski trahteris. Foto: Ivika Laanet

NÕUDLIK JA RANGE: “Olge ikka sama vägevad edasi ja kasvatage oma lapsi,” soovis Maaja Kallast saarlastele 2010. aastal Veski trahteris. Foto: Ivika Laanet

Pühapäeva varahommikul suri 1938. aastal Kuressaares sündinud, siin keskkooli lõpetanud ja ka Saaremaal õpetajana töötanud käitumiskultuuri õpetaja Maaja Kallast.

Mitme kombeõpiku autor Maaja Kallast, kes möödunud aastal insuldi üle elas, oli optimistliku ellusuhtumisega vanadaam, kes oli alati aus ja julges oma arvamusi kas tele- või raadiosaadetes ja trükisõnas teravalt, samas huumoriga vürtsitatult välja öelda.

Neli aastat tagasi kodusaarel loengut pidamas käinud etiketiõpetaja toonitas tookord meie lehele (20. märts 2010) intervjuud andes, et siin elus peab alati tark olema.

“Kes on rikas inimene? Rikas ei ole mitte see, kes kiitleb oma rahakotiga, vaid see, kes vähe kulutab,” rääkis Maaja Kallast, rõhutades, et klassika on tähtis. “Kui sul on klassikaline garderoob, mille juurde lisad detailid, siis tundub teistele, et sul on jälle uus kostüüm,” õpetas ta.

Samas tõi ta näite Loode tammikust, kus ta ei kujutaks ette, et keegi arendaja hakkaks sinna maja ehitama. “Seal on niivõrd ilus, ma ei ole kohanud Eestis midagi niisugust. See on see klassika, mida peame hoidma, ja kui oskame nende põhimõtete järgi elada, siis läheb hästi. Rikkus on see, kui sa esiisade pärandust oskad hoida, olgu ta siis kas või üksainus puu,” rääkis Maaja Kallast paastukuul Kuressaares neli aastat tagasi.

Osakem siis hinnata seda pärandit, mida Maaja Kallast oma raamatutes kirjapanduga ning tele- ja raadiosaadetes öelduga meile on jätnud.

Print Friendly, PDF & Email