Saaremaa tüdruk esindas Eestit talentide teadusfoorumil

KUNSTI TEGEMAS: Osalejad said proovida action paintingut. Iga tiim valmistas ühe suure taiese ning need lähevad nüüd oksjonile, et toetada järgmise foorumi toimumist. Hanna Tuus vasakult kolmas. Foto: erakogu

KUNSTI TEGEMAS: Osalejad said proovida action paintingut. Iga tiim valmistas ühe suure taiese ning need lähevad nüüd oksjonile, et toetada järgmise foorumi toimumist. Hanna Tuus vasakult kolmas. Foto: erakogu

Saaremaa ühisgümnaasiumi 11.c õpilane Hanna Tuus osales noorte teadusfoorumil Šveitsis, kuhu oli kutsutud 70 noort talenti üle kogu Euroopa ja osalesid 17 riigi esindajad.

“Foorumi neli võtmefaktorit olid rahvastumine, globaliseerumine, majandus ja tehnoloogia,” rääkis Hanna Tuus Saarte Häälele.

Osalejate ülesandeks oli välja tulla ideedega, mis oleksid nende märksõnadega seotud ja lisaksid tulevikus tööle väärtust. Vastavalt isiklikele huvidele jagunesid osalejad kümnesse gruppi. Igal tiimil olid erinevad faktorid, millele tähelepanu pöörata.

Grupp, kuhu Hanna kuulus, tegeles tehnoloogia- ja majandusteemaga. Hanna grupis olid veel noored Gruusiast, Iirimaalt, Luksemburgist ja Šveitsist.

Hanna märkis, et tuleviku töökohtadest nad otseselt ei rääkinud. Pigem keskenduti praeguste töötamisega seotud probleemide lahendamisele.

“Näiteks tuli üks grupp välja haridusprogrammiga, mis aitaks erinevatest kultuuriruumidest pärit inimestel tõhusamat koostööd teha,” selgitas Hanna.

Ta lisas, et tiim, kuhu tema kuulus, valmistas ette jalgratastega seotud projekti, mis populariseerib sportlikke eluviise ja säästab loodusvarasid.

“Saime selle kohta väga palju positiivset tagasisidet ning on võimalik, et foorumi korraldajate toetuse abil saab meie idee tegelikkuseks.”

Foorumil osalemine andis Hannale üksnes positiivseid emotsioone. “Mitmed lõpptulemusena esitletud ideed oleksid juba praegu Eestis ja Saaremaal teostatavad ning aitaksid kaasa siinsele tööelule. Samas oli ka projekte, mille tulemust saab näha ehk alles aastakümnete pärast – seni ei ole tehnika veel piisavalt kaugele arenenud,” rääkis Hanna, kes sai Šveitsist rohkesti värskeid mõtteid ja inspiratsiooni ning palju toredaid tutvusi.

Samuti ka uusi ideid, mida tulevikus edasi õppida. Intensiivse tööprotsessi käigus muutusid tiimikaaslased Hanna sõnul täitsa omadeks.

Šveitsis tegi Hanna läbi ka päris tubli keelepraktika: lisaks foorumi töökeeleks olnud inglise keelele sai suhelda ka vene ja saksa keeles. “Olen rõõmus, et sain võimaluse töötada koos Euroopa talendikamate noortega,” kinnitas ta.

Foorumit korraldab Šveitsi sihtasutus, mis ärgitab noorte teadushuvi juba 1967. aastast. 2014. aasta foorum oli järjekorras kolmas. Varasematel aastatel (2009 ja 2011) on arutletud energeetika- ja terviseteemadel.

Hanna saatis foorumile Eestit esindama Eesti Teadusagentuur. Hanna Tuus võttis 2013. aastal osa õpilaste teadustööde konkursist ning paistis lisaks heale uurimistööle silma ühiskondlikult aktiivse mõtteviisi ja julge esitlusega.

Print Friendly, PDF & Email