Videviku muusa innustab õhtuti näputööd tegema

TÖÖHOOS: Õpilased Reine Väli (keskel) ja Viia Rohtla jälgivad hoolega, kuidas juhendaja Helina Nelis kipsi valab. Foto: Iivi Vikat

TÖÖHOOS: Õpilased Reine Väli (keskel) ja Viia Rohtla jälgivad hoolega, kuidas juhendaja Helina Nelis kipsi valab. Foto: Iivi Vikat

Täna avatakse Kuressaare ametikooli Disainimajakas näitus “Videviku muusa”, kus on välja pandud õhtuti tarbekunsti õppivate täiskasvanud õppurite tööd, mis on valminud õhtu- ja öises hämaruses kooli ruumides või kodus.

“Õhtul õppimise võimalus on avardanud nende inimeste koolitusväljavaateid, kes käivad päeval tööl,” ütles tekstiilitööd õppiv Ade Sepp. “Ma olen tänulik neile õpetajatele, kes on nõus meid õhtuti õpetama, ja mul on väga suur respekt nende õpilaste vastu, kes jaksavad selle ettevõetud teekonna lõpuni käia.”

Näitusel võib näha tekstiilitöid, vaipadest kinnasteni välja, esimese kursuse keraamikakatsetusi ja mõningaid nahkesemeid. Väljapanekuga tahetakse anda ettekujutust sellest, milliseid tarbekunsti erialasid ja millisel tasemel ametikoolis õpetatakse. Ühtlasi tahetakse inimesi julgustada ka töö kõrvalt käsitööd õppima.

“Tarbekunsti ja oskuskäsitöö õppe eesmärk on väärtustada, hoida ja arendada paikkondlikke eripärasid arvestades rahvuslikke käsitöötraditsioone kui kultuurinähtust ja elatusallikat,” selgitas disaini juhtõpetaja Maila Juns-Veldre. “Elukestev õpe muutub iga aastaga järjest rohkem paratamatuseks. Õhtuõppija on teadlikum ja rohkem motiveeritud kui noor inimene, kes tuleb ametikooli pärast põhikooli lõpetamist. Kool annab teadmised ja oskused oma äriplaani koostamiseks, selleks, et alustada väikeettevõtja või FIE-na.”

Enamik õhtuõppijaid õpib töö kõrvalt. Disaini õppesuunas on neli tsükli- ja õhtuse õppe eriala: keraamika, tekstiilitöö, nahatöö ja rõivaõmblemine.

Näitus Disainimajakas (Kuressaares Kohtu tn 22A) on üleval kaks nädalat. Külalistel on võimalus ka ise käed külge panna ja panustada ühise salli kudumisse.

Taavi Tuisk

Print Friendly, PDF & Email