“Rakett 69” pardal võistleb ka saarlane Thorny Valk

ÜLESANDEID LAHENDAMAS: Saaremaalt pärit Thorny Valk noorte teadusvõistlussaates “Rakett 69” koos võistkonnakaaslase Taivo Pungasega. Foto: erakogu

ÜLESANDEID LAHENDAMAS: Saaremaalt pärit Thorny Valk noorte teadusvõistlussaates “Rakett 69” koos võistkonnakaaslase Taivo Pungasega. Foto: erakogu

Populaarses noorte teadusvõistlussaates “Rakett 69” osaleb Saaremaalt pärit 18-aastane noormees Thorny Valk, kes õpib Tartus Hugo Treffneri gümnaasiumis. 

“Üldiselt läks meil edukalt ja oleme rahul, et nii paljud meist edasi said,” ütles Tartus gümnaasiuminoorte õpilasfirmas Kolm Põrsakest teadusteatriga tegelev Thorny Valk, rõõmustades, et kolmest õpilasfirma poisist said edasi kaks, tema ja Aksel Part.

Mõte saates osaleda tekkis poistel seetõttu, et tegemist on laheda saatega. “Ma ei ole pidanud pettuma,” tähendas Thorny, kelle sõnul on ülesanded vahvad ja saab midagi põnevat teha. “Isegi kui võitu ei saa, on see saates osalemise kogemus juba nii teistmoodi ja annab palju.”

Kõige keerulisemaks pidas noormees avasaate keemiaülesannet, kus tuli ära arvata neli pulbrit ja üks tundmatu pulber. “Teadmised olid olemas, aga tol hetkel, kui sulle antakse kaks minutit, siis ei ole see nii kerge pähe krapsama,” rääkis Thorny Valk, kelle sõnul tuleb esimest korda kaamera ees muidugi ka n-ö lavakramp.

Uue leiutisena pakkus Thorny Valk avasaates välja biolaguneva suitsukoni ja seda põhjendusega, et tänavapilt oleks siis kohe palju ilusam.

Thorny lahkus Saaremaalt väikese poisina, kuid on siin aastaid käinud pea igal suvel. “Mul on väga head mälestused,” kinnitas Thorny, lubades ikka ja jälle tulla Saaremaale ning vaadata, kuidas siin elu läheb. Lisaks teadusteatrile on Thorny hobid korvpall, rahvatants ning ka üleriiklikul kitarrikonkursil pääses ta kuue parema hulka.

Saate toimetaja, Saaremaalt pärit Heidi Hanso ütles, et kui oli saate esimene voor, arvas ta kohe, et sellel poisil on midagi Saaremaaga pistmist, sest aktsent oli äratuntav. “Ta on selline hakkaja ja ekstravertne poiss,” iseloomustas Heidi Hanso noormeest. Hanso sõnul on saate formaadis sel aastal palju muudatusi ning läheb aina põnevamaks. Nii et tasub kindlasti vaadata “Rakett 69” järgmisi osasid. Kevadeks selgub saate võitja, kes saab 10 000 euro suuruse stipendiumi.

Avasaates kogunes Ahhaa teaduskeskusse nutikate Eesti noorte koorekiht, et panna oma oskused ja teadmised proovile teaduslabürindis. Sel laupäeval eetrisse jõudvas saates jagatakse 15 mängijat meeskondadeks ja värsketele tiimidele nimetatakse kaptenid, kelle juhtimisel asutakse siis lahendama meeskonnatöö ülesandeid. Noorte tegutsemist jälgivad kohtunikud MSc Aigar Vaigu, PhD Mart Noorma, PhD Heli Lukner ja MSc Riin Tamm.

“Rakett 69” on 2011. aasta jaanuaris ETV-s alustanud saatesari, mille eesmärk on leida Eesti tulevasi teadlasi. Saade kestab neli kuud ja on ETV ekraanil laupäeviti kl 19.35, kordus esmaspäeviti kl 13.05.

Print Friendly, PDF & Email