Laimjala eakad vallas hädaldamas ei käi (5)

Laimjala eakad vallas hädaldamas ei käi

ELAGU EAKAD! Vello ja Laine Esko tõstsid morsiga täidetud pokaalid kõikide eakaaslaste terviseks. Laimjala rahvamajas oli neid eile poolesaja ringis. Foto: Sander Ilvest

Eile Laimjala rahvamajas toimunud valla eakate peol tõdes vallavanem Vilmar Rei, et pensionärid ei virise. “Pigem käivad kurtmas noorepoolsemad, kes peaksid ise hakkama saama. Eakad on aktiivsed. Osalevad tantsuringis ja käivad huvireisidel,” kiitis Rei.

Vallavolikogu esimees Aarne Lember oli sama meelt, öeldes, et inimesed tulevad küll juttu puhuma, aga mitte kurtma. “Ettepanekuid teevad nad küll. Oleme püüdnud alati vastu tulla. Kui tegemist on majandusprobleemiga, siis arutame asja majanduskomisjonis. Sageli leiame juba seal lahenduse. Tõsisema asja võtame volikogus ette. Kahe silma vahele me midagi ei jäta,” kinnitas Lember.

Laimjala eakad on uudishimulikud. Tunamullu uudistati seda, mis kodusaarel uut. Möödunud aastal võeti ette teekond Jõgevamaale. Külastati roosiaedu, populaarset laste mängumaad Vudila ja teisi vaatamisväärsusi. Kahepäevane ekskursioon läks igati korda.

Vallavalitsus annab bussi pensionäridele kasutada tasuta. “Buss on alati huvilisi täis olnud. Kindlasti läheme ka sel aastal kusagile,” märkis Lember.

Varasematel aastatel Laimjala eakate ühendust juhtinud Helga Kalle tundis heameelt, et vallavalitsus on pensionäride iga-aastase uusaastapeo korraldamise oma õlule võtnud.

Rahvamajas ei käida üksnes pidudel. “Me käime siin muul ajal ka. Tantsin naisrühmas Kedrus. Laulupeole me küll ei lähe, aga kohalikke esinemisi tuleb üksjagu. Pärnus oleme käinud ja Põltsamaal. Teatrietendusi oleme käinud vaatamas Tornimäel ja Orissaares. Vald on selleks tasuta bussi andnud,” rääkis üle neljakümne aasta raamatupidajana töötanud Helga Kalle.

Mehi oli eilsel eakate kokkusaamisel küll vähe, kuid need, kes kodust välja tulnud, ei kahetsenud. Keevitaja, puutöömehe ja ka kooliõpetaja leiba söönud Vello Esko mainis, et nemad kaasa Lainega suured pidudel käijad ei ole, seekord otsustasid aga peost osa võtta.

“See annab hea tuju ja energiat midagi edasi teha. Kui tants algab, siis lähme kaasaga kindlasti ka põrandale proovima, kuidas sammud välja tulevad. Pole me kunagi niisama istuma jäänud. Juba tervise pärast peame natuke liigutama,” rääkis Vello Esko.

Aaviku küla elanikud Vello ja Laine Esko ei pea paljuks veel lehmi pidada. Talus on teisigi loomi ja linde. Piim, munad ja sealiha on neil oma laudast võtta. “Oleme tõesti nende väheste hulgast, kes veel loomi peavad. Omal ajal tegin sporti ka. Mängisin lauatennist. Treenisin Kahtla koolis ka poisse. Käisime üleriigilistel võistlustelgi. Nüüd poeg Taivo tegeleb selle asjaga edasi ja päris tulemusrikkalt,” tõdes taluperemees Vello.

Vallavanem Vilmar Rei tundis pensionäridele esinedes heameelt ka selle üle, et mullu sünnitasid Laimjala valla emad 15 last. “Naljatades oleme öelnud, et eks neid sünde ole ka elektrikatkestused soodustanud. Sel aastal on vallas juba kaks last sündinud. Luureandmete järgi peaks lapsi veel juurde tulema,” rõõmustas vallavanem.

Rahvamaja laval astusid publiku ette Kahtla kooli noored näitlejad ja oma etteaste tegi ka täiskasvanute näitering. Koolitaja Heli Maajärv jagas tarkuseteri igasugusteks elujuhtumiteks.

Print Friendly, PDF & Email