2013. aasta põllumajanduses: Rauni lüpsilaut ja aasta põllumehe tiitel

2013 aasta põllumajanduses

LEHMASÕBRALIK LAUT: Augusti lõpul avas Rauni POÜ Väljakülas uue vabapidamisega lauda. Fotol näitab ühistu juht Aive Kesküla suure pesuharja moodi agregaati, mis tegelikult on “lehmasügaja”. Foto: Sander Ilvest

Saarte Hääle hinnangul on lõppeva aasta märkimisväärsemad sündmused Saaremaa põllumajanduses Rauni POÜ uue moodsa lauda valmimine Orissaare vallas ja esmakordselt maakonda tulnud aasta põllumehe tiitel, mille pälvis Tõnu Post.

Oli väga mitmepalgeline aasta, mida tavapäraste tööde ja arvukate Saaremaale tulnud tiitlite kõrval ilmestasid uue maaelu arengukava koostamisega seotud debatid, mis Saaremaal tipnesid maahooldaja Mario Talvisti aktiivse tegevusega maahooldajate huvide kaitsel.

Maaelu arengukava sünnivaludega seoses jäi pildile ka Tõnu Posti mure traditsioonilise põllumajanduse tuleviku pärast seoses toetuste vähenemisega ja arhitekt Mihkel Koppeli väljaastumine kiviaiatoetuse säilimise eest.

Kui piimatootmises on enamik tootjaid toodangut lehma kohta suurendanud ja piima kokkuostuhind on läbi aegade kõrgeim, siis viljakasvatuses olid saagid keskpärased ja vilja kokkuostuhind madal. Samas kinkis loodus põllumehele erakordselt ilusad ilmad sügistööde tegemiseks. Saaremaa mesinikud kurtsid aga kehva meesaaki ja jätkuvalt ei ole üksmeelt küsimuses, kas hundile on Saaremaal kohta või mitte.

Sel aastal tegevust alustanud maakondlikus jahindusnõukogus saavad ulukite küttimislimiitide määramisel esmakordselt kaasa rääkida ka põllumehed.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email