Kärla Kaarmale: hakkame ühinemisest rääkima! (27)

Kärla Kaarmale hakkame ühinemisest rääkima

LÄHME LÄBI RÄÄKIMA: Kärla vallavolikogu esimees Ülar Tänak tegi eile volikogule ettepaneku kutsuda Kaarma ühinemisläbirääkimistele. Vasakul istub volinik Koit Voojärv, paremal vallasekretär Margit Kaldre ja vallavanem Tiina Luks. Foto: Sander Ilvest

Kärla vallavolikogu lõpetas aasta üllatusliku otsusega, üksmeelselt tehti Kaarma vallale ettepanek alustada läbirääkimisi kahe valla ühinemiseks.

Kärla volikogu asus aasta viimasel volikogu istungil, mis peeti Kase puhkekülas, koostama vastust Saaremaa omavalitsuste liidu kirjale, milles SOL-ist lahkunud Kärla vallal paluti arutada võimalikku taasliitumist.

Kärla volikogu esimees Ülar Tänak arvas, et SOL-iga tuleks kindlasti läbi rääkida ja teha seda koostöös teiste väljaastunud valdadega. Kuid sellega polnud Tänaku sõnavõtt lõppenud. Pikemalt keerutamata ütles ta välja selle, mida volikogu liikmed eeldatavalt teadsid juba oodata: “Tuleb teha Kaarma vallale ettepanek ühinemisläbirääkimiste alustamiseks.”

Tänaku sõnul on ühe omavalitsuse teema õhus olnud juba ammu ja juhul kui Kaarma volikogu ettepaneku vastu võtaks, saaks hakata juba täpsemalt rääkima.

Saarte Häälele ütles Ülar Tänak, et see teema on Kaarma valla juhtidega jutuks olnud, kuid lõpliku otsuse peab tegema ikkagi volikogu. Kas Kaarma vald on nõus läbi rääkima ja kui kaua ideaalis ühinemisega lõppev protsess kesta võiks, sel teemal Kärla volikogu esimees spekuleerida ei soovinud.

Volinik Toivo Vaik märkis, et tal ei ole enam usku ühte suurde omavalitsusse ning Kaarma vallaga rääkimine oleks igati teretulnud.

Vallavolinik Henri Rump ütles, et ka noorte aruteludest on läbi käinud mõte, et edasi peaks liikuma just samm-sammult, väikeste ühinemistega. Ettepaneku plussidena toodi arutelus välja ka see, et siis saab hakata ametlikult tööd tegema, muidu jäävadki kõik jutud vaid jutu tasandile.

Oma toetust ettepanekule avaldas ka vallavanem Tiina Luks.

Juhul kui Kaarma ja Kärla vald ühineksid, oleks Saaremaal kõigil omavalitsustel merepiir. Suures vallas elaks umbes viiendik maakonna rahvastikust (1/3 ilma Kuressaareta) ja selle pindala moodustaks maakonnast neljandiku.

Kärla volikogu otsustas eile alustada läbirääkimisi ka SOL-iga.

Print Friendly, PDF & Email