Endel Püüat tunnustati maineka kultuuripreemiaga (3)

Endel Püüat tunnustati maineka kultuuripreemiaga

LAUREAAT: “See oli nüüd tõesti pauk!” sõnas Saaremaa muuseumi juht Endel Püüa, kui kuulis, et tema on Hendrik Krummi nimelise preemia laureaat. Foto: Sander Ilvest

Eile pandi Orissaare kultuurimajas pidulik punkt Saare maakonna tänavusele kultuuriaastale, anti üle maakondlikud kultuuripreemiad ning jagati maakonna 2014. aasta kultuuri- ja spordikalendreid.

Hendrik Krummi nimelise preemia 19. laureaadiks tunnistati Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa, kes oli oma nime kuuldes tõsiselt üllatunud. “See oli tõesti pauk!” lausus Endel Püüa maavanem Kaido Kaasikult preemiat vastu võttes. Oma väikeses tänukõnes ütles ta, et väärikaid ja tegusaid inimesi on ju küll ja küll.

Endel Püüa tuli Saaremaa muuseumisse tööle pärast Tartu ülikooli lõpetamist 1977. aastal, algul teadurina, seejärel sai temast osakonnajuhataja ja 9. märtsist 1988 direktor. Püüa on teinud ära hiigeltöö Saaremaa ühe olulisema kultuuriobjekti Kuressaare linnuse ja kindluse ning sealse muuseumi arendamisel ja täiustamisel.

Eesti Kultuurkapitali maakondliku kultuuripreemia Saaremaa Kultuuripärl 2013 pälvis Saaremaa juubelilaulupeo kunstilise juhendamise ja tulemusliku pedagoogilise töö eest Kuressaare gümnaasiumi muusikaõpetaja Pilvi Karu.

Pilvi Karu ütles, et talle meeldivad Saaremaa laulud, pillilood ja heliloojad. “Ja mulle meeldivad mu õpilased ja ma olen tänulik, et nad tulevad mu juurde,” lausus ta.

Rahvakultuuri kolleegipreemia ehk Mudsu-Mudsu preemia andsid kolleegid rahvakultuurispetsialist Krista Lembri eestvedamisel regilaulu lauldes seekord üle Orissaare kultuurimaja juhatajale Anu Viljastele, kelle säärane tunnustus suisa sõnatuks võttis.

Kultuurkapitali kolmest aastapreemiast ühe – käsitöö aastapreemia – sai rahvusliku käsitöö populariseerimise eest Imbi Padar. Aastapreemia tulemusliku pedagoogilise töö eest pälvis Kuressaare muusikakooli õpetaja Heldi Vahter, kes töötab Kuressaare muusikakoolis õpetaja ja kontsertmeistrina 1980. aastast. Kolmanda aastapreemia sai Ruhnu muuseumi Korsi talu arendamise eest Rannarootsi muuseum eesotsas Ülo Kalmuga.

Saare maakonna kultuuripreemiaid jagati üheteistkümnendat korda. Tänavuse kultuuriaasta võttis oma põhjalikus kõnes kokku maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna kultuurinõunik Valve Heiberg, viidates ka kultuuripärandi aastale.

“Kus keiakse, senna jäävad jäljed – oma jälje jätab iga väiksemgi ettevõtmine,” rääkis Heiberg, kelle sõnul on kultuur järjepidevus. “Kauaks jätkub meil neid, kes teleka vaatamise ajal tulevad rahvamajja, lapsi, kes arvuti kõrvalt jõuavad raamatukokku, ja noori, kes kõigi rohkete võimaluste hulgast valivad võimaluse ise teha ja kaasa lüüa. Ja kultuuritöötajaid, kes ikka ja jälle leiavad endas motivatsiooni oma tööd teha,” arutles Heiberg.

Pidulikku meeleolu lõid Orissaare muusikakooli puhkpilliansambel Orissaare Brass (juh Karlis Saar), Orissaare Kannelnaised Õie Pärteli juhatusel ja segakoor Horele (dirigendid Anne Kann ja Merilin Nõu).

Print Friendly, PDF & Email