Eestis hakatakse kontrollima kaubanduskeskuste ohutust (3)

Riias Maxima kaubanduskeskuses toimunud varingu tõttu hakatakse Eestis kontrollima suurte kaubandushallide ohutust, ütles Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe.

Kuigi Läti Maxima pood ei ole ehitatud tüüpprojekti järgi ja sarnaseid kaubanduskeskusi Eestis ei ole, hakatakse ka meil suuri kaubanduskeskusi ja nende koormustaluvust üle vaatama, teatas Margus Lindmäe Saarte Häälele.
“Mul ei ole küll praegu infot selle kohta, kas Riia Maxima katusele tohtis projekti järgi aeda rajada, aga kindel on see, et paljudes hoonetes tehakse ümberkorraldusi pärast nende vastuvõtmist, teadmata, kas hoone konstruktsioon vastu peab,” ütles Lindmäe. Ta tõi näite, et kui mingi kauplus kaubanduskeskusest välja kolib ja uus asemele tuleb, hakatakse ümberehitusi tegema sageli projektist kinni pidamata.

“Üks oluline asi, mis on meie riigis praegu sama halvasti kui Lätis, on see, et kui käivitub tuletõrjesignalisatsioon, siis mõtleme tavaliselt, et mitte midagi ei juhtu,” lausus Lindmäe. Just selle arvamuse tõttu ei evakueeritud inimesi pärast signalisatsiooni tööle hakkamist ka Läti Maximast.

“Kui käivitub tuletõrjesignalisatsioon, siis tahad ju suitsu leida. Aga kuna majas suitsu ei leitud, siis võetigi seda külma kõhuga,” viitas Lindmäe. Tema sõnul on nüüd üks pretsedent olemas, et tuletõrjesignalisatsioon käivitus hoopis varingu eel.

Lindmäe sõnul on juhtunud ka meie kaubanduskeskustes, näiteks Aurigas, et tuletõrjesignalisatsiooni käivitumine on osutunud valehäireks. “Iga käivitumise korral tuleks aga üles leida viga, miks valehäire tekkis,” rõhutas Lindmäe. “Süsteemid on vaja nii korda teha, et valealarme ei tekiks.”

Muidu juhtub Lindmäe sõnul nii nagu muinasjutus, kus karjapoiss andis külarahvale mitmel korral valehäire, et hunt on karjas. Ja siis, kui hunt oligi karjas, külarahvas seda enam ei uskunud.
Millal täpselt hoonete kontrollimine algab, ei osanud Lindmäe veel öelda.

Print Friendly, PDF & Email