Kahe valla väärikad pidasid pidu (FOTOD) (1)

Kahe valla väärikad pidasid pidu

SUMISEVAD PÕRNIKAD: Põrnikateks kehastunud Orissaare Ehaviiru tantsijad. Vasakult Laivi Laanet, Virge Mägi, Ulvi Rand, Veevi Teevet, Õie Vaher. Tagaplaanil Helme Oopkaup. Foto: Tõnu Veldre

Eile pidutsesid Tornimäe kultuurimajas Orissaare ja Pöide valla pensionärid, keda oli kokku tulnud üle poolesaja.

Eakaid olid tervitama ja ennast tutvustama tulnud mõlema valla uued juhid: Orissaare vallavanem Vello Runthal ja volikogu esimees Marili Alas ning Pöide vallajuht Andres Hanso ja volikogu esimees Marina Treima.

Andres Hanso tõdes, et pensionäre on Eestis väga palju, üks kolmandik kogu Eesti elanikkonnast, ja see on võimas jõud. “Väga paljudele meie inimestele oli hirmus aeg sõda oma õudustega ja küüditamine ning vähe on neid, keda need sündmused puudutanud poleks,” märkis ta. Ka Hanso ise veetis oma lapsepõlve mõned aastad Kasahstanis.

“Meie elujõud ei ole aga kuhugi kadunud, palju võetakse osa tantsu- ja lauluansamblite tööst,” kõneles Hanso. “Seda vaatamata sellele, et parem põlv teeb vahel liiga ja prilliklaasi number suureneb.”

Ta tõi välja ka selle, et heaoluriikides on igal pool üks ja sama mure – vananev elanikkond. Riikide, ka Eesti, võimalus tulevikus ellu jääda on eakate inimeste potentsiaali ja kogemuse ära kasutamine.

“Arvan, et meie lapsed, rääkimata lastelastest, meie eas tulevikus pensionäride pidu ei pea. Ja pensipäeva ka ei oota, sest seda ei ole. Selle koha pealt on meil teiega hullupööra vedanud,” lõpetas Hanso.

Pöide vallavolikogu esimees Marina Treima, kes on Astest pärit, 30 aastat mandril ja viimased kolm Pöide vallas elanud, julgustas eakaid kirja panema ja lindistama oma mälestusi nooremate põlvkondade jaoks.

“Kuigi noored mõnikord ei oska vanu hinnata, siis hiljem hakkavad nad nende järele igatsema, et mõista ja tunda iseennast,” rõhutas Treima.

Üheskoos meenutati leinaseisakuga viimase kahe kuu lahkunuid.

Lustliku meeleolu tõid saali laulu- ja tantsuansambel Ehaviir (juhendajad Vaike Veliste ja Anne Keerd) ning pillimees Mihkel Mereäär. Pöide valla naisansambel Vokiratas (juh Enda Juht), Aderkas ( juh E. Juht, Aili Juhkam ja Krista Kütt) ning ligi aasta tegutsenud naisrühm Kupar (juh A. Keerd) esitasid kava Albert Uustulndi lauludest ja neile loodud tantsudest. Rahvast naerutasid hundiks ja Petjaks kostümeeritud külalised Rakverest.

Pidulised Elga ja Meinhard Täht ütlesid, et pidu on väga hea. Elga lisas, et temavanused inimesed said pensionile 55-aastaselt. “Ei saa laita, kui sa nii noorelt saad vabale rahale,” naeris ta. Küsimuse peale, kuidas pensionäri elu läheb, arvas Elga, et kuidas kellelgi. “Oleneb inimese iseloomust. On nii heatujulisi kui ka nurisejaid.”

Pöide ja Orissaare pensionärid pidasid pidu koos juba teist korda. Läinud aastal saadi kokku Orissaares.

Seekordset pidu juhtis Pöide valla kultuurijuht Krista Riik.

Print Friendly, PDF & Email