Stalini spioon: Saadik vale lipu all (1)

Ajendatuna maailma haaranud pealtkuulamis- ja spiooniskandaalidest on mitmed ajakirjandusväljaanded pöördunud ajaloo poole. Kas vanasti oli teisiti? Selgub, et üldsegi mitte. Nuhiamet on võrreldav elukutsega, mida väidetavalt peetakse maailma vanimaks – prostituudiametiga.

Sel nädalal avaldas Saksa nädalakiri Der Spiegel loo mehest, keda Costa Rica esitles kui suursaadikut. Tema sarm ja kõneosavus petsid ära nii ilmalikud kui ka kiriklikud valitsejad. Jutt käib mehest, keda maailma kõrgkiht tundis kui Teodoro Castrot.

Külma sõja ajal oli ta avalikkuse ees Ameerika Ühendriikide tulihingeline toetaja. Tema olemus jäi ta austajate eest aga varjatuks. Tegelikult ei olnud selle mehe nimi Castro. Ka ei olnud ta pärit Kesk-Ameerikast ja Moskva linna tundis ta palju paremini, kui seda tema läänepartnerid osanuks ette kujutada.

Jossif Romualdovitš Grigulevitš – just see oli Castro tegelik nimi. Ta oli stalinliku Nõukogude Liidu üks edukamaid spioone ja töötas pärast Stalini surma Ladina-Ameerika suurepärase eksperdina. Tõsi, tema sünnihetkel poleks küll keegi osanud talle sellist saatust ennustada.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email