Jüngrid ronisid guru jälgedes mäele

Jüngrid ronisid guru jälgedes mäele

TIPP: Saarlased Goverla tipul (2061 m). Foto: erakogu

Tänavu septembris sai teoks teeneka matkajuhi Elmar Aru organiseeritud kahenädalane bussireis Lääne-Ukrainasse ja Slovakkiasse, et sellega meenutada legendaarset Saaremaa matkaguru ja vabadusvõitlejat Valter Hommikut, kes aastal 1967 viis esimesena saarlased Taga-Karpaatidesse Goverla (Hoverla) tippu.

Vene ajal oli matkamine meile kui tung vabadusse. Nüüd võtsid vanad matkasõbrad taas ette ligi 5000 km pikkuse teekonna. Elmar Aru juhtimisel moodustasid reisiseltskonna Ilse Aru, Anne ja Ülo Roos, Elle ja Hannes Mäe, Leo Filippov, Liia ja Aavo Hansen, Riina Tomberg, Jüri Kasin, Anne Kolk, Roman Rannisto, Luule Veskmets, Reet Tiidus, Svetlana Raudsepp ja Virge Nemvalts.

Goverla tippu jõudis enamik grupist.

Välejalgne Rommi ehk Roman kandis oma seljakotis Saaremaalt mere äärest leitud kaunist kivi, millele oli raiutud kiri “Valter Hommik, Saaremaa matkaguru”.
Ilse tõmbas 2061 meetri kõrguse mäe tippu jõudes lahti täismõõdus sinimustvalge lipu ja me laulsime selle all Eesti hümni. Ehkki udu tõttu oli nähtavus nullilähedane, oli see meie matka kulminatsioon. Meie peamine eesmärk oli täidetud.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Virge Nemvalts

Print Friendly, PDF & Email