Arvutusjaam – mis asi see veel on?

Arvutusjaam mis asi see veel on

MAJAS LÄHEB KITSAKS: Lõviosa arvutusjaama töökast kollektiivist 4. mail 1983. aastal. Foto: erakogu

Kui tänasel päeval rääkida mõnele nooremale inimesele kunagi Kuressaare linnas asunud arvutusjaamast, siis üldjuhul vaadatakse sulle imestunud näoga otsa – mis asi see arvutusjaam veel on?

Aga vanemale generatsioonile toob sõna “arvutusjaam” üldjuhul silme ette ühe punastest tellistest kahekorruselise maja Tolli ja Suur-Sadama tänava vahel. Tegelikult kandis Tolli tänav tol ajal Moskva ja Kuressaare linn hoopiski Kingissepa nime ning ka arvutusjaamal on aja jooksul olnud mitmeid erinevaid nimesid. Aga mida seal arvutusjaamas neil kaugetel aegadel tehti, ei tea sageli ka vanemad inimesed.

Selle salapärase nimega maja sisu sobib vast kõige paremini lahti seletama arvutusjaama kauaaegne juhataja Juuno Jalakas: “Tallinnas asunud ENSV Statistika Keskvalitsuse vabariiklik arvutuskeskus hakkas 1967. aastal otsima võimalust rajada Kingisseppa kohalik filiaal. Võimalike variantidena pakuti mitmeid vanemaid maju, kuid kõik need osutusid mittesobivaiks. Nii otsustati selleks otstarbeks ehitada täiesti uus maja.”

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email