Assotsiatsioon: suurte tuulikute keelamine saartel pole põhjendatud (8)

Eesti tuuleenergia assotsiatsiooni hinnangul pole põhjendatud sel nädalal riigikogu täiskogus esimesele lugemisele minev looduskaitseseaduse muutmine, mis keelab suuremate kui 30 meetri kõrguste ja võimsamate kui 20-kilovatiste tuuleenergia generaatorite ehitamise Saaremaal, Hiiumaal, Muhu ja Vormsi saarel.

“Tuuleelektri tootmise eeldus on tuule olemasolu ning arvestades, et Eesti parimad tuuled puhuvad just saartel, siis on eelnõu justkui ettepanek püüda edaspidi kalu vee asemel metsast,” märkis Eesti tuuleenergia assotsiatsiooni tegevjuht Tuuliki Kasonen pressiteates.

Kasoneni kinnitusel on Lääne-Eesti maavalitsused koos kohalike omavalitsuste ja ametite esindajatega pärast mitmeaastast tuuleenergeetika teemaplaneeringu koostamist jõudnud lahendusteni, kuidas arendada tuuleenergiat nii, et seejuures säiliksid ka kogukondadele olulised väärtused.

“See on olnud demokraatlik ja kõiki huvigruppe kaasav protsess, mille jooksul pole keegi teinud ettepanekut saartel tuulikute rajamine ära keelata,” ütles Kasonen.

Ka ei nõustu Kasonen eelnõu autori Tõnis Paltsi väitega, nagu vähendaks tuuleparkide püstitamine turismi.

Print Friendly, PDF & Email