Elektrivooluta saarlasi vihastab infosulg (6)

“Elektrita olemise kannatab veel välja, aga seda, et keegi mingit infot ei anna, seda ei kannata,” põrutas Torgu vallavanem Tiit Põld. Eile õhtul oli suur osa Torgust ikka veel elektrita ja murelikele sõrulastele ei osanud keegi midagi lohutavat öelda.

Tiit Põllu sõnul maksavad tarbijad Elektrilevile elektri kohaletoomise eest kõrget hinda ja selle eest oleks neil vähemalt õigus teada saada katkestuste kestust.

Elektrilevi pressiesindaja Kaarel Kutti andmetel oli hommikul kella 10-ks elekter tagasi Saaremaa 7727 majapidamisel. Vooluta majapidamisi oli veel 1213 ning prognooside kohaselt veel kuni 2339 majapidamist. Rikete täpne arv saab selgeks alles pärast keskpingeliinide taastamist.

“Madalpingevõrgu rikked on hinnangulised, sest nende tegelik ulatus tuleb välja alles pärast seda, kui rikked suurtel liinidel ehk keskpingevõrgus on kõrvaldatud,” selgitas Elektrilevi juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne.
Elektrilevi loodab kõik keskpingerikked kõrvaldada tänaseks, madalpingeriketest jääb osa tõenäoliselt ka järgmisse nädalasse.

Kaarma valla Kirikuküla külavanem Aime Tõnsau oli ilmselgelt häiritud teatest, et nende pere võib elektrita jääda kuni järgmise nädalani.

“Nalja teete või. Mis te räägite? Me teeme siin ju ka tööd ja käime koolis,” kurjustas külavanem eile lõuna paiku. “Kui traate vaadata, siis neile on tõesti 4–5 puud peale kukkunud. See ju igavene vana liin,” rääkis ta.

Külas on talusid palju, aga nende liinil on neli talu ja üks suvila. “Vähe küll, aga me maksame ka maksu,” pahandas külavanem. Majapidamises töötab kõik elektriga: elektriküte ja veevärk ja külmkapp. Tõnsau sõnul on maal väga lihtne elada, kui kõik toimib. “Ega me ela kusagil pärapõrgus. Me oleme suure tee ääres,” selgitas ta.

Viimane voolukatkestus oli neil talvel suure lumega, kui kogu külal oli vool ära. Optimistlik külavanem arvas aga, et kellel linnas majadel katus ära lendas, on ju veel õnnetumas olukorras.

Ise läks ta õhtul juba kell seitse magama ja hommikul tõusis kell kuus üles. “Mis seal pimedas ikka muud teha on,” sõnas Aime Tõnsau.

Kaarel Kutti kinnitusel töötas Saaremaal eile 17 rikkebrigaadi. “Tavaliselt on Saaremaal kaks brigaadi ja vajadusel lisatakse kolmas,” selgitas ta.

Eile Tallinnas toimunud pressikonverentsil ütles Elektrilevi juhatuse liige Jaanus Tiisvend, et klient saab kõige paremini infot prognoositava likvideerimise aja kohta rikketelefoni 1343 automaatvastajalt, kus prognoose uuendatakse iga päev.

Print Friendly, PDF & Email