Tõnu Post: tase on nii kõrge, kui on tünni madalaim laud (16)

Tõnu Post tase on nii kõrge, kui on tünni madalaim laudEdu pant on haridus, pidev enesetäiendamine ja -koolitamine, aga samuti hea meeskonnatöö ning pere ja abikaasa toetus, koorus välja Eesti aasta põllumeheks tõusnud saarlase Tõnu Posti jutust.

Kõljala põllumajandusliku osaühingu juht Tõnu Post valiti 2011. aastal Saaremaa aasta põllumeheks, 2012. aastal Eesti parimaks piimakarjakasvatajaks ja tänavu Eesti aasta põllumeheks. Enne seda pälvis ta veel Saaremaa aasta ettevõtja tiitli. Ei ole vist vale väita, et Saaremaal on alanud Tõnu Posti aeg.

Sa oled esimene põllumees, kes on saartelt Eesti aasta põllumeheks valitud. Seega oled kummutanud müüdi, et Saaremaa kivistelt põldudelt polegi võimalik saada silmapaistvaid saake ega lehmadelt nii head toodangut, et tippu tõusta.

Viljakasvatus on meil kahtlemata nõrgem kui mandril. Meie maa boniteet on viletsam kui Kesk-Eestis, Jõgeva- ja Tartumaal, nii et siin sama häid tulemusi saada on suhteliselt raske. On üksikuid viljakaid põlde, kus mullakiht on paksem, aga need on tõesti üksikud põllud.

Lehmapidamises on asi natuke teistsugune. Meil on vaja lehma kohta lihtsalt tibake rohkem maad, aga rohttaimed – liblikõielised ja kõrrelised – kasvavad siin sama hästi kui mandril.

Ometi jääb Saaremaa piimatoodang, peale Kõljala ühistu oma, mandri parimate põllumeeste omale alla. Kas siis seetõttu, et pole piisavalt maad?

Ei, ma arvan, et siin hakkavad mängima muud asjad. Väga tähtis on haridus. Ma olen loomakasvatust õppinud ju aastaid, aga kindlasti sõltub palju ka töökaaslastest ja perest, kes laseb sul niimoodi tööd teha. See on paljude asjade koosmäng, et orkester mängima saada.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email