Pärimuslaulu iluajal kõlas Sörve Emaste laul

Läinud nädalalõpul jõudis Tallinnas kätte pärimuslaulu iluaeg “Videvikuaja laulud”. Kolme päeva jooksul toimus ühislaulmisi ja õpitubasid, kus osalejatel oli lisaks kuulamisele võimalus kaasa laulda – nii eesti, leedu kui poola pärimuslaule. Saaremaalt olid laulma kutsutud Sõrvemaa kanged naised – Mari Lepik, Merike Sepp ja nooruke Liisi Kilgas. Mari Lepiku kinnitusel läks sõrulastel väga hästi ja rahvale meeldis. “Laulsid kaasa ja tulid pärast rääkima ka, et meeldis,” rõõmustas ta.

Sõrve naiste ülesastumine toimus Kloostri Aidas, vanas ja väärikas majas keset Tallinna vanalinna. Ruum oli hea akustikaga ning laulda lasti Sõrve naistel 45 minutit. Tegelikult oli kontsert pikem. Lepiku sõnutsi olid nad laval koos leedu tüdrukutega, seega oli kokku poolteist tundi kontserti.

Lavakaaslaste kohta tõdes ta, et leedu rahvalaulud on Sõrve omadest väga erinevad. “Tegime 15-minutiliste juppidena kordamööda, siis oli publikul kogu aeg põnev kuulata,” rääkis Lepik, kes hindas ka publiku asjatundlikuks. “Nad oskasid meie lauludele suurepäraselt kaasa laulda.”

Ürituse tutvustuses oli sõrulaste kohta öeldud järgmist: “Sõrve naised ehk Sörve Emased on kolm sõrve pärimusrühma Ammuker liiget. Neile on oluline ja loomulik säilitada sõrulaste pärimust eheda ning elavana, laulda kohalikke laule, uurida, õppida ja õpetada sõrve keelt, käsitööd, toiduvalmistamist ning muid kohaliku kultuuri osi.”

Print Friendly, PDF & Email