Külmutada saab nii vorsti, marju kui ka suppi (1)

Külmutada saab nii vorsti marju kui ka suppi

KÜLMUTAJA TÖÖVILJAD: Kristina Mägi talvevarud peituvad tavaliselt sügavkülmas. Foto: Sander Ilvest

Igasugu talvevarud, mis purki pannakse, käiakse enne kuumaga üle. Samamoodi võib igasugu varudele ka külma anda ja need säilivad täpselt sama kenasti. Maitse on isegi värskem. Kristina Mägi ütleb, et tal on üsna pikk “külmutaja” kogemus.

“Külmutan ikka seepärast, et oleks talvel võtta. Seda teevad ju paljud,” ütleb Kristina. Sel aastal on tal tavapärastele tillile, maasikatele, vaarikatele, rabarberitele lisaks tikreid külma pandud. Loomulikult ka kukeseeni. Samuti proovib ta sel aastal õunu külmutada. Et oleks talvel hea koogi sisse panna. “Need, mis poes on, need on koogi jaoks natuke liiga lääged,” arvab Kristina, kuigi pole väga kindel, et õunte külmutamisest midagi välja tuleb.

Mida üldse külmutada ei anna, on Kristina sõnul kartulid. Samas ta teab, et tema ühed Soome tuttavad olid külmutanud varast kartulit. Natuke tuli enne keeta ja siis külma ning jõulude ajal sai prae kõrvale noort tuhlist süüa, mis maitseb teadupoolest ikka sutsu paremini kui keldrist toodud kartulid. Tegelikult pole igasugu aiasaaduste külmutamises midagi erilist.

Kristina külmutab aga ka valmistoite. “Hapukapsasupp oli pärast külmutamist täiesti söödav,” kinnitab ta, nentides, et ainult kartul läks natuke plödiks. Samamoodi on ka näiteks kartulit sisaldava vormiroaga. Päris see ikka ei ole, kartul on vesine ja plödine.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email