74 aastat kalalkäimist: saagid on kui öö ja päev (2)

74 aastat kalalkäimist saagid on kui öö ja päev

KASTMÕRRA JUHTAIA VÄLJAKERIMINE: Roland Kivi (vasakul) püügiüksuse mehed on merel oma töö teinud. Räimekastmõrra paadist väljavõtmisega on peale lülivanema ametis Hillar Lipp (keskel) ja Ülo Tammeväli. Foto: Enno Raun

Mändjala külas sündinud ja kasvanud Roland Kivi (86) oli 12-aastane, kui isa ta esimest korda merele kaasa võttis. Sellest ajast siiani on rannaäärne mees merega sinasõber. Oma viimase kalaretke tegi ta möödunud aastal.

“Ei tea, miks seda kala meres nii väheks on jäänud?” imestas üle seitsmekümne aasta kalameheametit pidanud ammune Nasva aleviku elanik. Roland Kivi meenutas aega, mil ta noore mehena lestapüügiga elatist teenis. Nasva lesta on alati kiidetud. See oli pisike ja rammus.

“Iga päev sai käidud lestanoodal. Aerupaadiga sõudsime. Kõik toimus käsitsi, nooda sissepanek ja väljatõmbamine. Kerge see töö ei olnud. Ükskord jäi isa haigeks. Siis võttis teine mees mind kaasa. Tema laulis paadis köit tõmmates. Mina ei suutnud rääkidagi. Noorel poisil sai jõud otsa. Merelemineku isu see aga ära ei võtnud,” meenutas Roland Kivi ligi kolmveerandsaja aasta tagust aega.

Kalameheamet päästis noore Rolandi ka sõjaväkke minekust. Saksa ajal taheti noorest poisist mundrikandjat teha. Kui saadi teada, et kutsealune on kalur, jäeti ta koduvetele kala nõudma. Sõduritelegi tuli ju midagi toidulauale panna.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email