Saarlased on Ajujahil kahe iselaadi äriideega (2)

Saarlased on Ajujahil kahe iselaadi äriideega

AJUJAHI EELVOORUS: Oktoobri algul tuli kõigil Ajujahile pürgivatel meeskondadel oma ideid tutvustada, nõnda ka Monokivi esindajal Hannes Koppelil. Foto: erakogu

Eile tehti üleriigilisele konkursile Ajujaht laekunud 303 äriidee hulgast esimene suurem valik ning Saaremaalt teele läkitatud seitsmest ideest jäi saja parema seas võistlustulle kaks.

Esimene saarlaste idee kannab nime “Välitrenažöör” ja selle meeskonna esindaja Juhan Kolgi sõnutsi on nende idee toota peamiselt terviseradade jaoks spetsiaalseid välitrenažööre, millel inimene saab nii treeningueelselt kui ka -järgselt venitus- ja soojendusharjutusi teha. “Meie trenažööril on kombineeritud kõik võimalikud variandid, et saaks treenida, venitada, soojendada kõiki lihasgruppe,” kinnitas Kolk.

Sihtgrupp on suur

Meeskond leiab, et kuna jõusaalide tasud on üsna kõrged ja tervisesportlaste arv kasvab, ent terviseradade treeningtaristu on minimaalne, lahendab nende välitrenažöör tervisesportlaste treeningueelsete ja -järgsete harjutuste sooritamise mure.

Äriidee on jumekas juba seetõttu, et Eestis on üle 90 terviseraja ja paljudel neist on vaid mõni üksik varbsein või kõhulihaste harjutuste pukk. Nõnda on välitrenažööri sihtgrupp tegelikult väga suur ja potentsiaali ideel jagub.
Veelgi enam, trenažööri meeskond on valmis ka ise neid tootma hakkama.

Meeskonnas on kolm liiget, kõik spordiga seotud. “Kõik on sportlased!” kinnitas Juhan Kolk. “Kaks on spordialase kõrgharidusega ja üks, kes jooniseid välja mõtleb, on tootmisarenduse erialalt.” Kolgi sõnul on meeskonnal käed tööd täis, parasjagu tegeletakse prototüübi joonistega. “Uue kuu alguses tahame hakata prototüüpi valmistama ja katsetama.”

Teine Saaremaalt saja parema hulka pääsenud idee kuulub hiljuti registreeritud ettevõttele Monokivi OÜ, mis idee kirjelduse kohaselt valmistab lõppviimistlusega massiivsest looduskivist mantelplokke ja täiendosi moodulkorstnatele, pakkudes alternatiivi kergbetoonist ja viimistlemist vajavatele korstnaelementidele. Monokivi nime taga peituvasse meeskonda kuulub nt Hannes Koppel, kes on tuntud ka Kuressaare linnaarhitektina.

Koppel nentis, et saarlastel on 150-aastane dolomiitkorstnate ehitamise traditsioon. “Gotlandi käia teavad kõik, miks ei võiks Saaremaa kivikorsten olla samasugune ikoon Euroopas?” sõnas ta.

Monokivi meeskond töötabki Koppeli sõnul välja massiivsest looduskivist moodulkorstna mantelplokki, mis sobiks kokku enamlevinud moodulkorstnasarjadega. Ta märkis, et happe- ja tahmapõlengukindlad universaalsed mitmekihilised moodulkorstnasüsteemid on tulevik, looduskivi on viimistlemist vajavale kergbetoonile ehtne alternatiiv.

Kitsaskohti veel palju

Samas möönis ta, et korstnapaigaldised ja tuleohutus on spetsiifilised valdkonnad, seega on kitsaskohti veel palju. “Kuid meil on ambitsioonikas idee ja tugev meeskond,” kinnitas Hannes Koppel, kelle sõnul ootavad nad Ajujahilt vastuseid tuhandetele tekkinud küsimustele, tagasisidet ja kontakte.

100 paremat meeskonda pääsevad 2. ja 3. novembril esitlema oma ideed žürii ees, jõudmaks 40 parema hulka. Novembris korraldatakse neile intensiivne neljanädalane arenguprogramm, mille järel valib žürii meeskonnad, kes kevadel asuvad 50 000 euro nimel võistlema ETV eetris.

Print Friendly, PDF & Email