Tõnu Post tõi aasta põllumehe tiitli esmakordselt saartele (13)

Tõnu Post tõi aasta põllumehe tiitli esmakordselt saartele

ESIMESED MEHED: Riigi esimene mees Toomas Hendrik Ilves ja Saaremaal esimesena Eesti aasta põllumeheks pärjatud Tõnu Post koos “Külvaja” kujuga. Foto: Sven Arbet /Maaleht

Esimest korda 13 aasta jooksul anti Eesti parima põllumehe auväärne tiitel saartel tegutsevale põllumehele, kui eile kuulutati Toompeal aasta põllumeheks 2013 Kõljala põllumajandusliku osaühingu juhataja Tõnu Post.

“See tiitel tuli küll ühe nime peale, aga kuulub kogu meeskonnale, tervele sellele seltskonnale, kes minuga on aastaid kaasas käinud,” ütles Tõnu Post, kes lubas piduliku sündmuse puhul töötajatele ka välja teha.

Tõnu Posti sõnul ta tiitli saamisse väga ei uskunud. “Kandidaadiks esitati mind ikkagi vaid tänu parima piimakarjakasvataja tiitlile, samas oli konkurentide hulgas väga tugevaid põllumehi,” rääkis tänavu 50. juubelisünnipäeva pidanud tunnustatud põllumees.

Seda, et sel korral võiks aasta põllumehe tiitel Saaremaale tulla, hakkas Tõnu Post aimama eilsel pidulikul üritusel siiski enne selle ametlikku väljakuulutamist. “Teleoperaatoritele oli vist öeldud, et selle asemel, et kedagi teist lindi peale võtta, nad millegipärast hoidsid torusid minu peal,” selgitas Post.

Tõnu Posti sõnul on tipus olemine pingutust väärt, ehkki selle nimel tuleb palju vaeva näha ja alatasa midagi juurde õppida. “Ma ei tea, kas see on selline auahnus, aga ma ikka tahan, et mu inimesed nende võimaluste juures tibakene paremini elaksid,” tunnistas Post. “See töö peab olema nii hea, et ma suudaksin tagada oma töötajatele oma piirkonnas parima palga, siis on ka lihtsam töötajaid leida.”

Kolleegile osaks saanud kõrge tunnustuse üle oli rõõmus ka Kärla PÜ juht Ülar Tänak. “Saarlane ja aasta põllumees, see on ikka super!” lausus Tänak. “Tõnu teeb oma asja ikka väga hästi ja see tunnustus on läinud õigesse kohta, ainult jõudu!”

Saaremaa põllumees Tõnu Post on tõstnud nii punase kui ka holsteini karja aastalüpsi ligi 11 000 kilogrammini lehma kohta, pälvides viimati ka parima karjakasvataja tiitli. Nii kõrge tulemus on tähelepanuväärne juba seetõttu, et 500-pealises piimakarjas on enamuses eesti punane kari, kellelt on kõrgeid tulemusi saada märksa raskem, samuti toimub söödatootmine vähem viljakatel Saaremaa maadel. Kunagi varem pole Saaremaa karjakasvatajad nii kõrgeid tulemusi saavutanud.

Tasakaalukalt majandades on Tõnu Post aastatega rajanud Pihtla valda moodsa Haeska farmikompleksi, mis laiub mitmel hektaril. Siia on ehitatud uus vabapidamislaut, aastaid on tegeletud oskusliku karjaaretusega, söödatootmine on korras, keskkonnanõuded täidetud ja eeskujulikult majandavas põllumajandusettevõttes saab alalist tööd ligi 30 inimest.

Hiljuti omandas Post raskustesse sattunud Valjala põllumajandusühistu, tõustes maid ja tootmisi ühendades Saaremaa suurimaks põllumeheks. Nüüd on ühendatud ettevõttes 800 piimalehma ja maid haritakse kokku 2500 ha. Ettevõtte laienemine võimaldab majandada veelgi ökonoomsemalt, uuendada teraviljatehnoloogiat ja teha suuremaid investeeringuid. Tõnu Post on ka Saaremaa põllumeeste liidu esimees ja Saaremaa piimaühistu nõukogu liige.

Maaleht ja põllumajandus-kaubanduskoda korraldavad aasta põllumehe konkurssi 13. aastat, nüüd tunnustati kõrge tiitliga esmakordselt Saaremaa põllumeest.

Print Friendly, PDF & Email