Saaremaa emad eelistavad last rinnaga toita (1)

Saare maakonnas on rinnapiimatoidul imikute osakaal suurem kui teistes maakondades.

Tervise Arengu Instituudi andmeil oli 2011. aastal Saare maakonna tittedest kuni kuus nädalat rinnapiimatoidul 94,5 protsenti, kuni kolm kuud 81,6 ja kuni kuus kuud 63 protsenti. Eesti keskmised näitajad on vastavalt 86,4%, 72,7% ja 55,3%.

“Rinnaga toitmine on emade seas praegu moes ja see on ideaalne,” leiab Kuressaares imetamisnõu andev Anu Kelder perearstikeskusest Kaalep Koppel OÜ. Tema sõnul on Saare maakonnale kuuluva esikoha põhjus eelkõige hea teavitustöö ja õige nõustamine.

“Meil on väga head perekool Kuressaare haiglas ja Hanvaris, rasedaid nõustavad perearstid ja pereõed, naistenõuandlast ja perearstipunktidest saab rinnaga toitmise alaseid infomaterjale,” loetles Kelder. “Kui laps on ilmale tulnud, saab ta kohe ema rinnale ning ämmaemandad ja õed hoolitsevad selle eest, et naine haiglast lahkudes lapse toitmisega hakkama saaks.”

Kelderi andmeil on neid titeemasid, kes oma last rinnapiimaga ei toida, üksikuid.

“Enamasti ütleb ema siis, et tal ei ole piima ja laps nutab väga palju,” lausus Kelder.

Üldistusi Kelderi sõnul siiski teha ei maksa ning iga juhtu tuleb käsitleda individuaalselt.

“Peame oluliseks, et last vähemalt esimesed kolm kuud rinnapiimaga toidetaks ja sellega tuleb enamik emadest toime.”

“Rinnapiim on lapsele tervislik ja rinnaga toitmine kõige mugavam,” põhjendas oma valikut seitsmekuuse poja ema Evely Aavik. “Lapsele on värske ja sobiva temperatuuriga toit alati võtta, ei pea pudelite ja piimasegudega mässama.”

Aaviku sõnul on rinnapiima imikuna saanud kõik tema neli poega. “Kõige väiksem saab praegugi, kuigi ta sööb juba kõike muud ka.”

Aastaid 1998–2011 hõlmav statistika näitab, et Saare maakonna naiste seas on imetamine pea alati olnud populaarsem kui Eestis keskmiselt. Kuni kuus nädalat rinnapiima saanud imikute osakaal on meie maakonnas läbi aastate olnud ligi 90 protsenti. Vaid 1999. aastal oli see 77,8%. Kuni kolm kuud rinnapiimatoidul lapsi oli 1999. aastal veidi üle poole kõigist titadest, pärast seda on see näitaja aga oluliselt kasvanud. Samuti on tõusnud nende laste osatähtsus, kes on saanud rinnapiima kuni kuus kuud.

Print Friendly, PDF & Email