UUS! Reformierakond lükati Kuressaares võimult (24)

Seni Kuressaares pikka aega võimul olnud Reformierakonna peol Arensburgis ei olnud sel aastal taolist rõõmu ja pillerkaart nagu oli eelmistel valimistel. Põhjus oli ka selge: õhtu läbi sotside järel teist kohta hoidnud oravapartei jaoks oli tegemist ülivalusa kaotusega. Peo lõppedes ajasid erakonna mornide nägudega juhtfiguurid  tühjas saalis sosistades juttu.

Senised esinumbrid Urve Tiidus ja Jaanus Tamkivi jäid oma parimate päevade tulemustest kaugele maha. Neli aastat volikogu esimees olnud Erik Keerberg sai samuti vaid 37 häält, millega jäi välja isegi nimekirja esikümnest. Veidike suutis kastaneid tulest tuua linnapea Mati Mäetalu, kelle 402 häält on tema enda sõnul üsna korralik tulemus. Samas ei anna seda kindlasti võrrelda eelmistel valimistel üle 1300 hääle kogunud toonase linnapea Urve Tiiduse saagiga neli aastat tagasi.

Saaremaa reformierakondlaste juht, Kuressaare volikogusse pääsenud Jüri Kuusk nentis, et kaotus on tõsiasi ning nüüd tuleb vaadata peeglisse. Küsimusele, milline on oravapartei sõjanõu koalitsiooni pääsemiseks, märkis Kuusk, et nemad on ikkagi teised ja suurt sõjanõu pidada ei anna.

Linnapea Mati Mäetalu ütles Saarte Häälele, et erakonna ootused olid kindlasti kõrgemad, kuigi Reformierakonnale antud 7 kohta ei ole ju nende juhitud linna arengule paha hinnang. Sotsiaaldemokraatide ja eriti Hannes Hanso tulemus oli tema jaoks mõnes mõttes üllatuslik. Mäetalu arvas, et lõpuks hakkas mängima rolli ka asjaolu, et meedia ja uued kandidaadid rõhusid Reformierakonna väsimusele ja pikaajalisele võimulolekule. Mati Mäetalu arvates on otsad siiski veel lahti, kuna vähemalt Reformierakond on koostööks valmis kõigiga. Samas nentis Mäetalu ka, et arvatavasti saab kaalukeeleks uue koalitsiooni moodustamisel IRL. Saarte Häälele tedaolevalt võtsid IRL-ga eile õhtul ühendust nii sotsiaaldemokraatide kui Reformierakonna esindajad. IRL eelistas laua taha istuda esimestega.

Reformierakonna esindajad uues volikogus on Mati Mäetalu, Urve Tiidus, Ly Kallas, Toivo Alt, Jaanus Tamkivi, Jüri Kuusk ja Kaarel Väer.

 

Print Friendly, PDF & Email