Sassi talu pisike tuulik ootab taastamist

Sassi talu pisike tuulik ootab taastamist

MINEVIKU MÄLESTUS: Sassi talu perenaine Maia Vinkel saatis avalduse osalemaks viinatootja Altia Eesti korraldatud tuulikute taastamise rahastamise konkursil. Foto: Irina Mägi

Orissaare valla Sassi talu tuulik on üks Saaremaa väiksemaid omataolisi säilinud tuulikuid. 1911. aastal ehitatud tuulik ootab juba II maailmasõja algusest saati, et keegi ta uuesti tööle paneks. Tuuliku perenaise sõnul saaksid ta pojad tuuliku taastamisega vabalt ise hakkama, aga kahju on ajaloolist ehitist oskamatusest vussi keerata.

Võhma küla Sassi talus on sündinud tuntud eesti keeleteadlane filoloogiadoktor Aarne Vinkel (1936. aastani Arseni Vinkel). Foto kodutalu tuulikust ehib ka tema 2003. aastal ilmunud mälestusteraamatu “Saaremaalt suurele maale” esikaant. Tuulikut mainib ta oma lapsepõlvemälestusi kirjeldavas osas. Kuid jääb mulje, et igas talus olev jahujahvatamise seade poisikesele erilist mälestust jätnud pole. Hoopis huvitavam asi oli pisikese Aarne jaoks esmakordselt nähtud auto või taluvärava taga kasvavad kased.

Aarne Vinkeli esivanemad kolisid Tagaverelt üheksa kilomeetri kaugusele Võhma hajakülla 1854. ja 1858. aasta vahel. Õigeusku üle läinud vanaisa Aadu sai eesnimeks Aleksei. Samal põhjusel said pere mitme põlvkonna lapsed endale venepärased eesnimed.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email