Sügiseti kasvab täitõppe nakatumine

Suurem täitõvepuhang algab nii koolides kui ka lasteaedades just sügisel. Kuressaare linnaarst Juri Zabellevitš ütles, et Kuressaare koolides on olnud üksikuid juhtumeid sügise algul, kuid need on ravitud ja mingeid probleeme enam pole. Kuuldavasti on aga täitõvega võitlemas mõned maakoolid.

Kuressaare haigla nahaarst Erika Kesküla nentis, et ega nahaarsti juurde täidega enamasti satutagi. “On olnud küll juhuseid, kus inimene on tulnud ja kaevanud, et tal pea sügeleb, kuid ta pole ise selle peale tulnud, et tal võivad täid olla,” rääkis dr Kesküla. Seda, et võrreldes varasemate aastatega oleks tänavu mingi eriline puhang, pole ta täheldanud.

Kesküla praktikas on olnud juhuseid, kus täid on saadud näiteks bussist, õpetaja võib täid muidugi laste käest saada. Esimene märk täitõvest võib olla kuklataguse nahapiirkonna ja kõrvataguste sügelemine. Kui lükata juuksed lahku ja uurida juukseid peanaha lähedalt, võib juuste küljes näha valkjaid tinge, tavaliselt just kõrvade taga ja kaelal. Just kõrvade lähedalt on peatäid hästi avastatavad.

Täi on silmaga nähtav, 2–3 mm suurune, tingud aga läikivad ja asuvad juuksekarva juures. Tingudest kooruvad mõne nädalaga täid. Kesküla sõnul tuleks siis, kui koolis on kellelgi täid avastatud, kindlasti ka teistel õpilastel päid kontrollida.

Praegu on täitõrjetoodetest müügil käsimüügiravimina Nyda, mida tuleb pihustada juustesse, hoida 30 minutit ja pärast seda juukseid kammida. Ravim tuleb jätta pähe 8 tunniks. Vajadusel tuleb protseduuri nädala pärast korrata. “Täitõve tuleb ravida korralikult ja hävitada ka tingud,” kinnitas Kesküla, kelle sõnul pole nii kardinaalset abinõu, nagu juuste mahalõikamine, siiski vaja.

Tavaliselt kanduvad peatäid ühelt inimeselt teisele füüsilise pea- või juuksekontakti kaudu, aga ka mütside, sallide, patsikummide, kammide ja harjadega. Arvamused, et täid tekivad mustusest, hüppavad või lendavad õhus ringi, on Kesküla sõnul ekslikud, sest haigus levib otsese kontakti teel. Samuti ei levita täisid koduloomad – koerad, kassid.

Print Friendly, PDF & Email