Pimedate ühing tähistas valge kepi päeva

Pimedate ühing tähistas eile valge kepi päeva

PÄEVAKOHASED SUVENIIRID: SPIK-i sotsiaaltöötaja Juta Levini ja pimedate ühingu juhi Anneli Lõhmuse sõnul on see korvitäis valgeid suveniirkeppe oma maja mehe Mati Pelingu kätetöö. Foto: Sander Ilvest

Reedel tähistas Saaremaa pimedate ühing Kuressaares puuetega inimeste kojas (SPIK) rahvusvahelist valge kepi päeva ja vitspunutiste tegemise 20. aastat.

Saaremaa pimedate ühingu juhatuse esimehe Anneli Lõhmuse hinnangul on valge kepi päev ühingu jaoks aasta olulisemaid tähtpäevi, mille puhul ikka kokku tullakse. Reedesel pidupäeval, kus sai kokku mitukümmend ühingu liiget, said sõna Kuressaare linnavalitsuse, Saare maavalitsuse ja töötukassa esindajad. Külaliste hulgas olid ka Pärnu pimedate ühingu ja Eesti pimedate liidu esindajad ning nägemisabivahendite ettevõte Silmalaegas.

Üks eilsetest ettekannetest puudutas sotsiaalministeeriumi välja töötatavat töövõime hindamise reformi. “See töövõimekuse ümberhindamine on meie jaoks suur murekoht,” tõdes Anneli Lõhmus. “Praegu arvame, et puudega inimese elukvaliteet või elus toimetulek võib reformi tõttu pigem langeda.” Lõhmuse sõnul on ühingu murekoht rahapuudus. “MTÜ on ju projektipõhine ja raha napib alati,” tõdes Lõhmus.

Saaremaa pimedate ühingul on 64 liiget. “Suur osa neist – üle poolte – on eakamad inimesed,” ütles Lõhmus. “Samas pole see negatiivne näitaja, sest noored on leidnud oma funktsiooni ehk hoopis mujal,” arvas SPIK-i projektijuht, pimedate ühingu juhatuse liige Marju Saar.

Punutisi on Saaremaa pimedate ühingus valmistatud 20 aastat. Praegu on neid, kes sellega regulaarselt, tööpäeviti, tegelevad, kolm. “20 aasta jooksul on tegijaid muidugi rohkem olnud, kokku üksteist,” märkis Lõhmus. “Kes ei saa enam käia tervise halvenemise pärast, kes on endale mõne muu valdkonna leidnud.”

Marju Saare sõnul piirab tegijate hulka ka see, et punumismaterjali rotangi kättesaadavus on piiratud.

Punutised on müügil SPIK-i majas Pikal tänaval. “Samas on meil välja kujunenud oma klientuur, näiteks tellivad toitlustusettevõtted meilt leivakorve,” lausus Saar.

Print Friendly, PDF & Email