Omanik eitab koera kehvi elamistingimusi (22)

Omanik eitab koera kehvi elamistingimusi

KOERA MAJA: Koera omaniku Maria Bogoslovsky sõnul pole tema lemmiku elamistingimustel viga midagi. Foto: Sander Ilvest

Kolmapäeva pärastlõunal kõndis Saarte Hääle toimetuse uksest sisse suur must koer. Loomale järele tulnud ja ta Valjalas asuvasse hoiukodusse sõidutanud MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu juhataja Helen Kuleša sõnul on see koer turvakodule tuttav juba aasta tagusest ajast, mil loom samuti jooksus oli – ka siis pakuti loomale ajutist peavarju Valjalas hoiukodus.

Koera elutingimustele Kuressaares Kevade tänaval pilgu peale heitnud Kuleša hinnangul olid need kehvad: maas vedeles poolteisemeetrine ketijupp, kuut oli lagunenud, eemal vedeles kauss keedetud makaronidega.

Neljapäeva pärastlõunal toimetusse asja selgitama tulnud koeraomanik Maria Bogoslovsky ütles, et käis eelmisel päeval Tallinnas silmaarsti juures ega teadnud koera lahti pääsemisest midagi. Ta oletas, et keegi oli rihma – õigemini traksid – läbi lõiganud. “Ta on ju sõbralik – ei lähe kellelegi kallale,” kinnitas Bogoslovsky.

Ta ei nõustunud Kuleša arvamusega, et koera elamistingimused on viletsad. “Toit ja vesi on ees, kuut on olemas, aias saab ta pika traadi otsas joosta,” rääkis omanik.

Kuut on Bogoslovsky sõnul küll vana, aga parandatud ja korraliku katusega. Ta väitis, et ka näljas pole koer olnud. “Kolm korda nädalas saame koolist toitu, mis lastest üle jäänud – vorstikastmed, kotletid ja pudrud –, lisaks krõbinad.”

Ka koera oma hoole allavõtnud Malle Kukk ütles, et ei saa looma toitumuse kohta midagi halba öelda, küll aga märkis ta, et koer on kuri – ta on ise saanud looma käest pureda. “Lahtisena on ta sõbralik, aga kui ta meie juures eelmine kord ketis oli, hakkas ta oma piirkonda kaitsma. Isegi toitu ette panna oli võimatu.”

Kuna omanik oli leitud, viis Kukk koera neljapäeva õhtul koju tagasi.

Saarte Hääl küsis Kuressaare linnavalitsuselt, mida peab MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu ette võtma, kui on linnas ringi hulkunud koera ajutiselt enda hoolde võtnud, aga ei saa agressiivset looma hoiukodus hoida.

“Kui MTÜ võtab endale hulkuvate loomadega tegelemise kohustuse, siis peab ta olema eelnevalt veendunud, et suudab seda ka täita,” vahendas Kuressaare linnavalitsuse pressiesindaja Liise Kallas linnavalitsuse seisukohta.
“Seadus paneb täpselt paika, millised need kohustused on: püüdmine, teavitamine looma leidmisest, hoidmine 14 päeva jooksul või kuni omaniku väljaselgitamiseni ja koerale tehtud kulutuste väljanõudmine omanikult.”

Saaremaa veterinaarkeskuse peaspetsialist Andro Jürisson ütles, et veterinaarkeskus hindas kõnealuse koera pidamistingimusi selle aasta alguses. Koera toitumus oli rahuldav, probleem oli aga kuudiga, mis koera suurust arvestades oli liiga väike. “Vaatame koos lemmikloomade turvakoduga looma pidamistingimused ja söötmise uuesti üle,” lubas Jürisson.

Print Friendly, PDF & Email