Ohtliku signaalvähi levik on arvatust suurem (2)

Pärast suviseid kontrollpüüke tõdevad vähiuurijad, et ohtlikku vähikatku levitav signaalvähk on Saaremaal Riksu ojas kanda kinnitanud seni arvatust tunduvalt suuremal alal, kirjutab Eesti Päevaleht.

Nimelt selgus, et signaalvähke leidub peale ojas seni teada olnud lõigu ka ligi pooleteise kilomeetri jagu ülesvoolu. “Ülesvoolu on signaalvähk Riksusse suubuvas ojas ja neid oli seal päris korralikult,” nentis vähiuurija Mati Kivistik.

Kuna signaalvähkide levila on laienenud, ei välistanud ta võimalust, et nad on juba jõudnud ka Riksu järve, kuhu Riksu oja suubub, kirjutab Eesti Päevaleht.

Riksu ojas on viimastel aastatel üritatud signaalvähkidest vabaneda neid järjekindlalt kastmõrdadega välja püüdes, kuid seni pole see olnud eriti tulemuslik. Ühe võimalusena, mis võiks signaalvähkide vastu aidata, on kõne all olnud juhtida oja vesi ümber vähkidega lõigu, et kuivaks jääv ojasäng saaks mitmel järjestikusel talvel läbi külmuda.

Keskkonnaameti vee-elus-tiku peaspetsialisti Jaanus Tuusti sõnul on seni alles lahtine, kas seda teed minnakse, sest selle puhul on küsitavusi. “Esmalt oleks vaja töödeks kokkuleppele jõuda mitme kohaliku maaomanikuga.
Samas pole ju teada, millisest kohast alates peaks vee kõrvale juhtima, sest me ei tea täpselt, kui kaugele on signaalvähk levinud,” ütles ta Eesti Päevalehele.

Print Friendly, PDF & Email