Saaremaa – rallisõprade Meka läbi mitme aastakümne (1)

Saaremaa rallisõprade Meka läbi mitme aastakümne

KOHE ANTAKSE START: Upa kolmnurgal toimuvad võistlused olid alati väga populaarsed. Pilt on tehtud 1984. aastal. Foto: tehumardiralli.eu

Eesti rallihooajale pannakse traditsiooniliselt punkt Saaremaa teedel. Olenemata sellest, kas viimase etapi tulemused muudavad hooaja kokkuvõtet või mitte, on Saaremaal toimuv võistlus olnud väga paljude sõitjate ja rallihuviliste lemmik läbi aegade.

Aga algus polnudki nii lihtne, kui praegu võiks arvata, sest läinud sajandi seitsmekümnendatel aastatel oli Saaremaa suure Nõukogude impeeriumi piiritsoon, kuhu mujalt Eestimaalt tulijad pääsesid vaid vastavate lubadega, rääkimata juba mingitest väliskülalistest.

Saaremaal toimuva autoralli mõtte algataja ja asja pikaaegne eestvedaja Slavik Bõstrov on hiljem tunnistanud, et tema esialgsed plaanid naerdi tollastes võimukoridorides lihtsalt välja – Saaremaal ei saa selline üritus toimuda, unustage ära! Jonnaka saarlasena ei tahtnud Bõstrov sellise lahendusega muidugi leppida. Väljapääsu raskest olukorrast leidis abivalmis töökaaslane Aleksander Tiidus, kes soovitas ralli siduda mõne konkreetse ajaloosündmusega ning ajada asja militaarse taustaga tehnikaspordiühingu ALMAVÜ kaudu. Need nõuanded osutusid hindamatuteks ning asjaajamine võttis pärast seda positiivse suuna.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email